Eerste steen van eerstegraadsschool Stroom gelegd, vanaf september gebruiksklaar

Simulatiebeeld Stroom in Leuven: het zicht vanuit de Minckelersstraat.
Vertommen Simulatiebeeld Stroom in Leuven: het zicht vanuit de Minckelersstraat.
De eerste steen van De Stroom, de nieuwe eerstegraadsschool aan de Vaartkom, is gelegd. Eind mei moet de ruwbouw klaar zijn en wordt er met volle kracht gewerkt aan de binnenafwerking. Op 1 september luidt de schoolbel er voor het eerst.
Simulatiebeeld Stroom in Leuven: het zicht vanaf Tweewaters.
Vertommen Simulatiebeeld Stroom in Leuven: het zicht vanaf Tweewaters.

In september opende de nieuwe eerstegraadsschool Stroom haar deuren. Met veel enthousiasme gingen 15 leerkrachten en zo’n 100 leerlingen aan het leren in een tijdelijk gebouw op het Sint-Jacobsplein. Intussen begonnen in de Minckelersstraat, in de buurt van de Vaartkom, de werken voor een nieuwbouw waarin dit innovatieve onderwijsproject helemaal tot zijn recht kan komen. De afgelopen periode werden de funderingen en de grondplaat gelegd. Vanaf nu komen de werken in een stroomversnelling. 

Simulatiebeeld Stroom in Leuven: de polyvalente ruimte op het gelijkvloers.
Vertommen Simulatiebeeld Stroom in Leuven: de polyvalente ruimte op het gelijkvloers.

Tijdens de eerstesteenlegging werd het ontwerp van het gebouw voorgesteld door architect Tom Cortoos. Hij maakte een ontwerp voor een echte school in de stad: “We voorzien geen hekken rond het terrein dat een doorsteek zal vormen tussen de Vaartkom en de binnenstad. De ingang van de school krijgt een grote glaspartij gericht op deze doorsteek. Ook in de kleurkeuze zorgen we voor een overgang tussen de stad en Tweewaters. De koraalrode betonpanelen sluiten aan bij het baksteenrood van de woningen in de Minckelersstraat. Dezelfde kleur vinden we terug de Twist en de Molens van Orshoven.” Samen met de school werd grondig nagedacht over de indeling van het gebouw. “Naast de klassieke klaslokalen creëren we leerlandschappen: grote, open ruimtes waarin leerlingen tijdens de flex-uren op een andere manier aan het leren gaan. Deze leerlandschappen hebben een grote vitrine naar de Minckelersstraat.”

Burgemeester Mohamed Ridouani mocht de eerste steen leggen van de nieuwbouw van eerstegraadsschool Stroom aan de Vaartkom.
Vertommen Burgemeester Mohamed Ridouani mocht de eerste steen leggen van de nieuwbouw van eerstegraadsschool Stroom aan de Vaartkom.

Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) is blij met de komst van Stroom naar de Vaartkom: “Stroom is een baanbrekend project dat sterk inzet op samenwerken. De school stelt zich open naar de wereld en biedt op die manier maximale ontwikkelingskansen aan jongeren. Dat zien we heel graag gebeuren”, aldus Ridouani.

Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) mocht de eerste steen leggen van de nieuwbouw van eerstegraadsschool Stroom aan de Vaartkom. Rechts schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (sp.a).
Vertommen Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) mocht de eerste steen leggen van de nieuwbouw van eerstegraadsschool Stroom aan de Vaartkom. Rechts schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (sp.a).
Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) mocht de eerste steen leggen van de nieuwbouw van eerstegraadsschool Stroom aan de Vaartkom. Rechts schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (sp.a).
Vertommen Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) mocht de eerste steen leggen van de nieuwbouw van eerstegraadsschool Stroom aan de Vaartkom. Rechts schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (sp.a).

Ook schepen van Onderwijs Lalynn Wadera (sp.a) is enthousiast over het project: “Stroom zet in op onderwijs van de toekomst. “Ik ben benieuwd hoe de school hier aan de Vaart deel gaat uitmaken van de dynamiek in deze buurt, met de creatieve initiatieven en de Maakleerplek. En ik hoop dat ze die ervaringen met andere scholen gaat delen, dat willen we altijd blijven stimuleren en ondersteunen.”

Directeur Willem Schoors kijkt samen met zijn team uit naar de verhuis: “Het is al een spannend en intensief schooljaar geweest, maar leerlingen, ouders en leerkrachten zijn nog steeds erg enthousiast over ons project. Wij kijken er dan ook naar uit om te kunnen verhuizen naar een gebouw dat ontworpen is om onze manier van werken helemaal tot zijn recht te laten komen.”




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.