Eerste steen nieuw zwembad gelegd

NIEUWE SITE IS EERSTE STAP NAAR OPWAARDERING CENTRUM

De funderingen van de zwembadsite beginnen vorm te krijgen.
Vertommen De funderingen van de zwembadsite beginnen vorm te krijgen.
Niemand minder dan burgemeester Louis Tobback (sp.a) en schepen van Sport Erik Vanderheiden (CD&V) hebben zaterdag de eerste steen gelegd van het nieuwe zwembad in Wilsele-Putkapel. Het project betekent voor het centrum van Wilsele-Putkapel een enorme opwaardering. "Na de realisatie van de zwembadsite gaan we ook de hele buurt herinrichten", zegt schepen Vanderheiden.

Het centrum van Wilsele-Putkapel staat voor een ware metamorfose met heel wat vernieuwingen. Met de start van de bouw van de nieuwe zwembadsite is de eerste stap in die evolutie gezet. De werkzaamheden gingen in januari al van start, maar afgelopen zaterdag stond de officiële eerstesteenlegging op de agenda. Metsers van dienst waren burgemeester Louis Tobback (sp.a) en schepen van Sport Erik Vanderheiden (CD&V). Geen van beiden slaagden erin om de steen recht te metsen, maar daar ging het uiteraard niet over. Waar het wel over ging, is het feit dat de nieuwe zwembadsite aan de Pastoor Eralystraat een zegen is voor het centrum van Wilsele-Putkapel.


"Het nieuwe complex van 14,2 miljoen euro zal bestaan uit een modern zwembad van 25 meter lang met acht banen, een instructiebad met beweegbare bodem, een peuterbad met speelelementen en wellness. Verder komt er ook een balsportzaal, een danszaal, een cafetaria en het plaatselijke jeugdhuis krijgt uiteraard ook een plaats in het complex. We gaan opnieuw in zee met Sportoase, net zoals op de Philipssite. We hebben goede ervaringen met Sportoase als privé-partner. Dit project is een enorme meerwaarde voor het centrum van Wilsele-Putkapel. Qua timing voor de opening mikken we op de tweede helft van 2018. Pas als het nieuwe zwembad de deuren opent zal het oude zwembad - dat dateert van 1974 - de deuren sluiten. De mensen kunnen dus blijven zwemmen in Wilsele. Na de realisatie van het project gaan we ook de onmiddellijke omgeving opwaarderen."

Burgemeester Louis Tobback (l.), schepen van Sport Erik Vanderheiden (r.), Wouter Haegemane en Michael Schouwaerts (Sportoase) leggen de eerste steen van de zwembadsite.
Vertommen Burgemeester Louis Tobback (l.), schepen van Sport Erik Vanderheiden (r.), Wouter Haegemane en Michael Schouwaerts (Sportoase) leggen de eerste steen van de zwembadsite.

Kritiek op plannen

Ondanks de vele faciliteiten die geïntegreerd werden in de nieuwe zwembadsite kwam er toch kritiek op de plannen. Onder meer zwemclub Leuven Aquatics liet opmerken dat het nieuwe complex onvoldoende tegemoet kwam aan het huidige capaciteitsprobleem in Leuven. "Voor de 300 kinderen en volwassenen op de wachtlijst is dit geen oplossing", liet Jeroen Lecoutere optekenen. Het Leuvense stadsbestuur counterde die kritiek met de stelling dat er van 310 vierkante meter zwemoppervlakte wordt gegaan naar 566,5 vierkante meter. Burgemeester Louis Tobback (sp.a) kwam afgelopen zaterdag nog even terug op de kritiek. "Andere steden en gemeenten sluiten hun zwembaden", klonk het. "Of ze willen er één bouwen, zoals in Herent, maar voeren de plannen vervolgens af. Leuven doet wel de inspanning om een nieuw zwembad te bouwen en een bad van 50 meter was geen optie. Dat is simpelweg te duur en het is niet onze taak maar als Vlaanderen ons voldoende geld brengt dan zoeken we ook voor zo'n bad wel een locatie in Leuven. Als burgemeester ben ik alvast tevreden dat dit mooie project van start is gegaan. Ik besef anderzijds dat de werkzaamheden overlast zullen veroorzaken. Maar zoals ze in Leuven en wellicht ook in Wilsele-Putkapel zeggen: je moet kunnen afzien als je schoon wil zijn."