Eerste elektrische taxi is Tesla van 100.000 euro

Johan Machtelinckx bij de Tesla.
Vertommen Johan Machtelinckx bij de Tesla.

De allereerste elektrische taxi rijdt sinds gisteren in Leuven. Taxi Axi, een jong bedrijf uit Herent, investeerde liefst 100.000 euro in een opvallende witte Tesla. "De wagen kan één miljoen kilometer aan en is bijgevolg economisch rendabel, ondanks de zware investering", zegt eigenaar Johan Machtelinckx.


Taxibedrijf Taxi Axi uit Herent nam gisteren op het Martelarenplein in Leuven de allereerste elektrische taxi in de regio Leuven in gebruik. Een Tesla Model S die het bedrijf zo'n 100.000 euro heeft gekost. "Als taxibedrijf spelen wij een rol om Leuven bereikbaar én leefbaar te maken", zegt eigenaar Johan Machtelinckx. "Daarom beslisten we om een 100 procent elektrische wagen aan ons wagenpark toe te voegen. Een grote investering? Ja, de Tesla is drie keer zo duur als een traditionele taxi, maar volgens de testen kan hij wel één miljoen kilometer rijden. Dat, en de fiscale voordelen, maakt de Tesla toch rendabel. In totaal kan de wagen zo'n 300 kilometer rijden."


De stad is blij met de primeur. "We geven elektrische taxi's voorrang als er vergunningen vrij komen. Vanaf nu zal de stad ook standplaatsen voor elektrische taxi's voorbehouden. We maken werk van laadpalen", zeggen schepenen Ridouani (sp.a) en Vanderheiden (CD&V). Het initiatief past in een pilootproject van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Belgische taxifederatie (GTL). Zij onderzoeken de mogelijkheden om vanaf 2020 alle taxi's in Vlaanderen elektrisch te laten rijden. (BMK)