Eénrichtingsverkeer in Borstelsstraat

IN RIJRICHTING DIESTSESTEENWEG TUSSEN GEMEENTEPLEIN EN KORTRIJKSESTRAAT

Auto's mogen niet meer in de richting van het Gemeenteplein rijden in dit deel van de Borstelsstraat.
Foto Vertommen Auto's mogen niet meer in de richting van het Gemeenteplein rijden in dit deel van de Borstelsstraat.
De stad Leuven heeft éénrichtingsverkeer ingevoerd in de Borstelsstraat in Kessel-Lo. Het gaat over het gedeelte tussen het Gemeenteplein en de Kortrijksestraat in de richting van de Diestsesteenweg. De bewoners van dat deel waren al langer vragende partij om gemotoriseerd verkeer in beide richtingen af te schaffen.

Het Leuvense stadsbestuur heeft sinds kort enkele wijzigingen doorgevoerd in de verkeerssituatie in de Borstelsstraat in Kessel-Lo. Tot op heden was de straat een behoorlijk drukke verbindingsweg tussen de Gemeentestraat en de Diestsesteenweg, wat voornamelijk in het gedeelte tussen het Gemeenteplein en de Kortrijksestraat problemen opleverde. In de Borstelsstraat wordt er immers ook nog geparkeerd en daardoor was vlot verkeer niet altijd evident, zeker niet tijdens de spitsuren. De bewoners waren al langer vragende partij voor éénrichtingsverkeer en krijgen nu dus hun zin.

Fiets wel nog in twee richtingen

"Deze ingreep is inderdaad goed nieuws voor de inwoners van Borstelsstraat", zegt Mich De Winter, fractieleider voor sp.a in de gemeenteraad. "Tussen het Gemeenteplein en de Kortrijksestraat wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd voor auto's. Er is gekozen voor de rijrichting naar de Dieststesteenweg. Fietsers mogen wel nog in beide richtingen rijden en voor de rest verandert er zo weinig mogelijk in de omliggende straten."


Door éénrichtingsverkeer in te voeren in de richting van de Diestsesteenweg komen de veertien geparkeerde wagens niet meer in conflict met de fietsers die in de andere richting fietsen.

Drie plaatsen verzetten

De drie parkeerplaatsen die op dit moment nog wel in conflict komen met fietsers zullen hoogstwaarschijnlijk worden verplaatst naar de andere kant van de straat. Om te vermijden dat al het verkeer van de Borstelsstraat richting het Gemeenteplein door de Kortrijksestraat moet rijden, wordt het verkeer in de Eeckelaerslaan tussen de Raadhuislaan en de Kortrijksestraat in beide richtingen toegelaten. Vandaag is dat enkel mogelijk in de richting van de Diestsesteenweg.


"Ik ben alvast zeer tevreden met de wijzigingen. De verkeersveiligheid in de buurt gaat er zeker op vooruit", besluit gemeenteraadslid Etienne Bruggemans (sp.a).