Een drone met echte vleugels…Ex-deelnemer Expeditie Robinson lanceert crowdfunding voor de ‘Robo Firefly’ van Hummingdrones

Drones zijn ‘hot’ maar wat als drones ook echte vleugels zouden hebben? Die vraag stelde Frederik Leys (31) zich negen jaar geleden. Ondertussen is de ex-deelnemer van Expeditie Robinson ceo van de Leuvense start-up Hummingdrones en is de ‘Robo Firefly’ een feit. “De crowdfunding gaat vanavond van start. We hopen 35.000 euro op te halen”, vertelt Frederik Leys.
Lynn Van Vreckem, Frederik Leys en Hans Verhoeven hopen de wereld te verbazen met hun bijzondere drone.
Vertommen Lynn Van Vreckem, Frederik Leys en Hans Verhoeven hopen de wereld te verbazen met hun bijzondere drone.

De ene drone is de andere niet. En de ene droom is de andere niet. Frederik Leys, bekend van het televisieprogramma Expeditie Robinson, combineerde beide en werkte de voorbije negen jaar aan een drone zonder propellers. Hoe zou het ding dan wel moeten vliegen? Met bewegende vleugels zoals insecten. “We hebben 9 jaar lang hard gewerkt aan de ontwikkeling van mijn droomdrone”, vertelt Frederik Leys die vorig jaar start-up Hummingdrone oprichtte om zijn product te commercialiseren. “Nu is de Robo Firefly eindelijk klaar om zich te tonen aan de wereld. Ik droomde al jaren van kleine bio-geïnspireerde vliegende robots die vliegen door met hun vleugels te fladderen, net zoals insecten dat doen. De Robo Firefly blijft op die manier in de lucht en dankzij het ingebouwde stroboscoop-effect kan je de beweging van de vleugels ook echt zien. De drone maakt ook een aangenaam zoemend geluid.”

De drone weegt iets meer dan 20 gram. Een camera is dus geen optie

Frederik Leys van Hummingdrones

Gisteren maakte de Robo Firefly nog een laatste testvlucht bij start-up Hummingdrones aan de Vaartkom in Leuven. “De Firefly is klaar om het labo te verlaten”, zegt Hans Verhoeven die net zoals Lynn Van Vreckem meteen geloofde in het product. 

Link met natuur

Blijft de vraag: wat kan je precies doen met de Robo Firefly? Want de bijzondere drone heeft bijvoorbeeld geen camera aan boord. “De drone weegt iets meer dan 20 gram. Een camera is dus geen optie, al weet je nooit wat er in de toekomst wel mogelijk is door de snel evoluerende technologie. De Robo Firefly heeft dus geen speciale functie maar we willen vooral de link leggen tussen de natuur en onze technologie. Het gaat ons meer over de verwondering dan over de functionaliteit. Uit onderzoek is al gebleken dat er een grote samenhang is tussen geluk en verwondering. We willen jong en oud inspireren voor de technologie van vandaag. In een latere fase willen we ook andere producten op de markt brengen, kattenspeelgoed bijvoorbeeld.”

De Robo Firefly vliegt op exact dezelfde manier als een insect.
Vertommen De Robo Firefly vliegt op exact dezelfde manier als een insect.

35.000 euro

Vooraleer het zover is, wacht start-up Hummingdrones met spanning op de resultaten van de crowdfundingcampagne. Die gaat vanavond van start en Frederik Leys mikt naar eigen zeggen op 35.000 euro. “We geven onszelf vanaf nu een jaar de tijd om de Robo Firefly op de markt te brengen”, klinkt het enthousiast. “We hopen de eerste exemplaren aan de klanten te leveren in juni 2020. De interesse is groot, zowel bij bedrijven als bij de liefhebbers van drones. We dromen nu al van enkele duizenden Robo Firefly-exemplaren die de hemel boven Tomorrowland prachtig verlichten.”

Nog dit: de Robo Firefly vliegt een vijf à zes minuten met de kleine ingebouwde batterij die opvallend snel oplaadt. De basisversie zou 119 euro gaan kosten terwijl je voor de topversie 149 euro zou moeten neertellen. Meer info: www.hummingdrones.com
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.