Drugsverslaafde dieven vliegen voor twee jaar achter de tralies

Op de Leuvense strafrechtbank hebben twee Slovaken en een Belg uit het Leuvense gevangenisstraffen tot twee jaar effectief gekregen. De drie mannen stonden terecht voor maar liefst 48 aanklachten van inbraak, diefstal, poging diefstal en heling.

Tussen januari 2014 en oktober 2014 pleegden N.E. (22), E.F. (22) en J.Z. (20) elf inbraken en meer dan 20 diefstallen in het Leuvense. Laptops, multimedia, elektronica, kledij, juwelen, schoonheidsproducten, rugzakken en sigaretten: alles wat nog maar enigszins waarde had, namen ze mee.

Sleutels en ijzerstaven

Hun opmerkelijkste wapenfeit was een inbraak in het internaat van het Redingenhof, waar ze met zes sleutels en een ijzeren staaf aan de haal gingen.


Daarnaast probeerden ze ook in de school De Wijnpers in te breken om er twee computers te stelen.


Tot slot haalden ze ook 1.500 euro af met een van hun gestolen bankkaarten. Maar liefst veertien slachtoffers stelden zich burgerlijke partij, maar de daders kregen ze niet te zien. Twee van hen weigerden te komen en een derde liet verstek gaan omdat zijn advocaat op het laatste moment geen uitstel kreeg.

Heroïneverslaving

De drie staan bekend als veelplegers en pleegden de feiten om hun heroïneverslaving te financieren.


"Ze hebben ongeveer alles gestolen wat ze op hun weg tegenkwamen en wat niet te zwaar was. Ze bewegen zich in groep en leiden een zin- en futloos leven met drugs- en financiële problemen. Voor mij moet dit nu onmiddellijk stoppen", sprak de voorzitter op de zitting.

Clean en werk gevonden

E.F. en J.Z. kregen respectievelijk twee jaar en een jaar cel. Voor hen beval de rechter ook de onmiddellijke aanhouding. N.E. (22) kreeg eveneens twee jaar cel en 600 euro boete, maar hij kon de rechter nog overtuigen om hem niet aan te houden. Dit omdat hij werk heeft gevonden in een bakkerij in Heverlee en ondertussen van de drugs af is. (KCL)