De Wijnpers volgt groei planten met 'hartslagmeter'

De sensor bij enkele planten in de school.
Foto Vertommen De sensor bij enkele planten in de school.
De provinciale school De Wijnpers in Leuven zal planten en gewassen voortaan continu monitoren met sensoren. Zo kunnen de leerlingen van de richting 'Planttechnische wetenschappen' veranderingen in het klimaat of manipulaties van een plant meteen in kaart brengen.

"Het Gentse bedrijf Phyto-IT was enthousiast om met ons, als eerste Belgische school, samen te werken in dit vernieuwende project. Aan de hand van metingen kunnen we vanaf nu onze teelt beter in de gaten houden en inspelen op stress, voeding of klimaatwijzigingen", zegt Lut Lambert, directeur van De Wijnpers. "Dankzij dit project gebruikt onze school de nieuwste technologie in haar studierichtingen en opleidingen en slaan we meteen een brug met bedrijven en de arbeidsmarkt",voegt Marc Florquin, gedeputeerde voor Onderwijs, er nog aan toe.


De Wijnpers start vanaf volgend schooljaar ook met de nieuwe studierichting Techniek en Wetenschappen. "We kiezen er bewust voor om deze opleiding heel breed aan te pakken", vult directeur Lut Lambert aan. "Onze leerlingen zullen de aangeleerde theorie zoveel mogelijk in de praktijk kunnen toepassen. We zetten daarom actief in op samenwerkingsverbanden met bedrijven." (BMK)