De Wijnpers in finale Rookvrije Klassen

Een beeld van het flashmobfilmpje waarmee de school de finale haalde.
Repro Vertommen Een beeld van het flashmobfilmpje waarmee de school de finale haalde.
Provinciale school De Wijnpers uit Leuven stootte door naar de finale van de Vlaamse wedstrijd 'Rookvrije Klassen'. Daar nemen ze het op tegen vijf andere scholen.

De wedstrijd is een initiatief van VIGeZ, een expertisecentrum voor gezondheidspromotie. "Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om zes maanden lang rookvrij te blijven", klinkt het daar. "Dat betekent dat zoveel mogelijk leerlingen stoppen met roken, of er gewoon niet mee beginnen. Klassen die aan het einde van het schooljaar voor minstens 90 procent rookvrij zijn, krijgen een diploma."


Maar het project heeft ook een creatief luik. Zo kunnen scholen ook een prijs winnen door een flashmob te organiseren. "Wij hebben er eentje op de Grote Markt in Leuven gedaan", vertelt Niels Langendries van De Wijnpers. "Met die flashmob hebben we, samen met vijf andere scholen, de selectieprocedure overleefd. Nu hopen we dat zoveel mogelijk mensen op ons zullen stemmen." Het filmpje van de flashmob kan je bekijken via www.youtube.com, waar je de zoekterm 'flashmob wijnpers' ingeeft. Stemmen kan op www.rookvrijeklassen.be. (KBH)