Dat werd tijd: Rector De Somerplein omgetoverd tot 'groene oase'

Na maanden vertraging betonvlakte opgefleurd met 7.000 planten

De verguisde betonvlakte die het Rector De Somerplein was geworden na de heraanleg, is drie maanden na de oorspronkelijke streefdatum vergroend. Schepenen Dirk Robbeets en Myriam Fannes, beiden sp.a, kwamen ‘de oase van groen’ gisteren inhuldigen. “In totaal zullen er in de loop van de seizoenen 7.000 aanplantingen gebeuren”, klinkt het.
Meer groen op het Rector De Somerplein.
Vertommen Meer groen op het Rector De Somerplein.

Louis Tobback omschreef het heraangelegde Rector De Somerplein in een interview met deze krant als de enige beleidsdaad die hij betreurde. “We hadden voor een ander ontwerp moeten gaan, maar het zal beteren want het plein krijgt een groenere inkleding. Chirurgen begraven hun mislukkingen, architecten zetten er klimop tegen”, klonk het toen. 

Ondertussen is die geplande vergroening een feit, weliswaar drie maanden na de oorspronkelijke streefdatum. “Die werken zijn nu zo goed als rond”, zeggen schepenen Dirk Robbeets en Myriam Fannes die gisteren ter plaatse kwamen om de vorderingen met eigen ogen te zien.

Magnolia's

Schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a) stelt dat het extra groen het plein veel aangenamer heeft gemaakt. “Grote plantenbakken op de trappen, extra bomen op de brede voetpaden en een vergroende balustrade langs de rijweg. Het bijkomende groen is een blikvanger voor het plein en maakt het aangenamer om er even te verpozen.”

Ook schepen van Groen Myriam Fannes (sp.a) is enthousiast over het concept van ontwerpbureau Pauwels. “De inrichting zorgt ervoor dat het een mooi groen geheel vormt met het plein. Onze groendienst is trouwens verantwoordelijk voor de beplanting. In totaal zal de groendienst meer dan 7.000 struiken, bomen en bloemen aanplanten, naargelang het plantseizoen. Om het hele jaar door kleur op het plein te hebben, kozen we voor verschillende soorten zoals magnolia’s en Japanse kerselaar die in het voorjaar bloeien. In de herfst zullen de krentenboompjes en kornoelje schitterend verkleuren. ’s Winters zorgen de hulsten en schijnhulsten voor wintergroen. In november worden nog 5.500 bloembollen geplant.”

Zo zag het Rector De Somerplein in Leuven er vroeger uit.
Vertommen Zo zag het Rector De Somerplein in Leuven er vroeger uit.

Het Leuvense stadsbestuur laat ook weten dat er meer groen op komst is voor het heraangelegde Herbert Hooverplein. “Eind oktober gaat onze groendienst het plein beplanten. Aan de kant van de rijweg komen zeven grote lindebomen om de dreef van het stadspark visueel door te trekken tot aan de Universiteitsbibliotheek. Aan de overkant van het plein komt één lange groenborder waar de groendienst verschillende planten zal zetten”, besluit schepen Dirk Robbeets.

Het ontwerp werd besproken met de handelaars van het plein.
Vertommen Het ontwerp werd besproken met de handelaars van het plein.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Neeck du Marais

    Gisteren stonden vele pas geplante bomen en andere planten er kurkdroog bij. Het viel zelfs op dar de bladeren ook al aan het uitdrogen zijn. Waarom moet dat dan?