Commotie over vrouw die borstvoeding geeft in zwembad van Sportoase

Zwembad Sportoase in Leuven.
Vertommen Zwembad Sportoase in Leuven.
Er heerst discussie op sociale media nadat een redder van het Leuvense zwembad Sportoase een vrouw had verboden om borstvoeding te geven in het water. “Kan niet omwille van veiligheids- en hygiënische redenen. Daarom is gevraagd om dit op een meer discrete plaats te doen”, zo klinkt het bij Sportoase.

Binnen de Leuvense politiek zijn de meningen over het voorval verdeeld.  “Dit is niet oké: een kind voeden is heel gewoon, en niets onhygiënisch of aanstootgevend. Als dit een interne richtlijn is binnen Sportoase, wil ik graag het gesprek aangaan om die richtlijn bij te sturen. Vrouwen die hun kind de borst geven in publieke ruimtes verdienen immers ondersteuning en bescherming tegen discriminatie”, vindt schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen).

Schepen voor Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen).
Vertommen Schepen voor Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen).

Ook schepen van Zorg Bieke Verlinden (sp.a) is niet tevreden. “Een kind de borst geven is niet alleen de normaalste en natuurlijkste zaak van de wereld, het is ook een recht. Er loopt momenteel een oproep onder mama’s om op 1 mei om 15.30 uur samen te gaan voeden. Een krachtig signaal dat Sportoase niet zomaar naast zich neer mag leggen”, meent Verlinden.

Zorgschepen Bieke Verlinden (sp.a).
Vertommen Zorgschepen Bieke Verlinden (sp.a).

Niet iedereen is dezelfde mening toegedaan. “Borstvoeding is de normaalste zaak van de wereld en moet zowat overal kunnen, behalve in het zwembad. De Hoge Raad voor Gezondheid wijst onder andere op gevaar voor infecties. Laat ons dus het hoofd koel houden”, vindt Lorin Parys (N-VA). 

Lorin Parys (N-VA).
Vertommen Lorin Parys (N-VA).154 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Deglain

  Is iedereen echt zot aan t worden ofzo? Als iedereen alles aan de rand van een zwembad gaat doen wat puur natuur is staan we er mooi op. Bekijk even de volgende voorbeelden: uw behoefte doen, kinderen maken,eten,drinken........ Zotter gaat het niet worden denk ik. Dus de mensen die dergelijke zaken goedkeuren: ga naar de dokter en laat u aub behandelen want uw gedrag is primitief.

 • Michel Mieske

  Ben het met Yves Van Rossem eens. Ik denk dat juist vrouwen die dat zo (extreem) in de openbaarheid doen altijd een statement willen maken. Ja het is ook de normaalste zaak van de wereld. Maar dat is naar de toilet gaan ook en daarvoor kiezen we ook voor enige discretie. Of het aanstootgevend is bepaal je niet zelf (of de politiek), maar lijkt me iets maatschappelijks: met een ontblote borst rondlopen is wel aanstootgevend, maar zodra er een baby aan hangt niet meer?

 • Mario Tersago

  @ Marina Nelissen, wel het ligt vermoedelijk iets delicater.. Het zwembad heeft verwezen naar de regels inzake hygiëne (en terecht), om dit wettelijk te kaderen en discussie te vermijden. Mocht deze vrouw op een bank hebben gezeten aan de kant van het zwembad, was het een moreel debat. In mijn ogen eveneens ontoelaatbaar, maar dan had het zwembad mogelijk een rechtzaak aan hun been.

 • Yves Van Rossem

  Borstvoeding is inderdaad de meest normale zaak ter wereld ... echter zonder u even af ... Sex is ook de meest normale zaak ... maar daarom doe het het nog niet zomaar in een zwembad. Enige discretie kan geen kwaad ...

 • Maurice Keukelaers

  Borstvoeding is de meest normale zaak ter wereld maar moet je dit doen op de trappen van het peuterbad. Sommigen plassen ook wel eens stiekem in het water maar toch niet vanop de wipplank.