Buurtbewoners halen slag thuis: Lijn 1 opnieuw langs Huttelaan en Boskant

Vervoersmaatschappij past traject aan na petitie met 500 handtekeningen

Vanaf 11 maart rijdt lijn 1 opnieuw via de Huttelaan en de Boskant in Heverlee. Dat heeft De Lijn zopas bekend gemaakt. De vervoersmaatschappij komt met die beslissing tegemoet aan de vraag van de buurtbewoners. “Het verheugt ons dat De Lijn en de stad Leuven effectief naar ons geluisterd hebben”, aldus het actiecomité in een eerste reactie.
Het traject van lijn 1 wordt aangepast op vraag van de buurtbewoners.
Foto Vertommen Het traject van lijn 1 wordt aangepast op vraag van de buurtbewoners.

Tot eind 2016 reed lijn 1 van het Leuvense station naar Heverlee via de Naamsesteenweg (De Jacht), de Huttelaan en de Boskant. Omwille van de lage bezetting op dit deeltraject en ook om een oplossing te bieden voor de capaciteitsproblemen op lijn 2 Kessel-Lo–Heverlee, werd het traject van lijn 1 vanaf januari 2017 verschoven naar de Leopold III-laan. Hoewel deze efficiëntiemaatregel op heel wat bijval kon rekenen, reageerden lang niet alle buurtbewoners even enthousiast. Meer zelfs, er ontstond een actiecomité om in overleg te gaan met De Lijn en de stad Leuven. Het doel? Het terugdraaien van de beslissing. Om hun eis kracht bij te zetten, overhandigde de actiegroep uiteindelijk een petitie met 500 handtekeningen aan De Lijn.

Maximale bereikbaarheid

Missie geslaagd, want De Lijn maakte zopas bekend dat het traject van lijn 1 vanaf 11 maart wordt aangepast. “Vanaf 11 maart zal lijn 1 Leuven-Heverlee gedeeltelijk het vroegere traject hernemen en in Heverlee weer via De Jacht, de Huttelaan en de Boskant rijden”, klinkt het bij de vervoersmaatschappij. De beslissing om het vroegere traject te hernemen, komt er op uitdrukkelijke vraag van de passagiers maar ook de stad Leuven drong erop aan om de beslissing te herzien. “‘Het stadsbestuur ijvert voor een maximale bereikbaarheid van alle woonwijken met het openbaar vervoer. We horen dan ook graag van inwoners waar en hoe het beter kan. We zijn blij dat we samen met De Lijn de actievoerende buurtbewoners tegemoet kunnen komen”, zegt David Dessers (Groen), schepen van Mobiliteit.

Schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) maakt tot op heden zijn belofte waar om meer te luisteren naar de burger.
Vertommen Schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) maakt tot op heden zijn belofte waar om meer te luisteren naar de burger.

De buurtbewoners zijn uiteraard tevreden over de beslissing. “Het verheugt ons dat De Lijn en de stad Leuven effectief naar ons geluisterd hebben en bereid zijn eerdere beslissingen terug te draaien om zo tegemoet te komen aan de vervoersnoden van de buurtbewoners”, laat de actiegroep weten in een eerste reactie.

Geen bezwaar meer

De Lijn geeft ook nog mee dat uit een evaluatie is gebleken dat lijn 1 uiteindelijk minder dan verwacht voldoet als capaciteitsaanvulling op lijn 2. Esther Nevelsteen, regiomanager Leuven van De Lijn: “De vaste gebruikers van lijn 2 zien lijn 1 niet als een alternatief en maken er nauwelijks gebruik van. Dit maakt lijn 1 enigszins overbodig op het deeltraject Leopold III-laan. Daarom hebben wij geen bezwaar meer om lijn 1 terug via Huttelaan te laten rijden. De Lijn doet dit in afwachting van het nieuwe aanbod dat we in het kader van basisbereikbaarheid samen met de stad Leuven zullen uitwerken.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.