Burgemeester Ridouani (sp.a) reageert op petitie tegen Leuven Bad: “Binnenkort gaan we praten met de buurtbewoners”

Enkele buurtbewoners van de Vaartkom in Leuven hebben een petitie gelanceerd tegen Leuven Bad. Tot op heden tekenden enkele tientallen mensen het protest tegen het project dat de zomers in Leuven aangenamer moet maken met een openluchtzwembad op een unieke locatie. Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) reageert voor het eerst uitgebreid op het protest. “We gaan praten met de buurt. Dat is een belofte”, klinkt het.
Zo zou Leuven Bad er ongeveer uit gaan zien.
Vertommen Zo zou Leuven Bad er ongeveer uit gaan zien.

Komt Leuven Bad er of komt het er niet? Dat is de grote vraag want niet alle bewoners van de Vaartkom zijn te spreken over het aangekondigde openluchtzwembad in de Vaart. Meer zelfs, een aantal bewoners zijn zo verbolgen over het project dat ze een petitie lanceerden tegen het voorstel van burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a). Ondertussen tekenden al enkele tientallen buurtbewoners de protestbrief die in een kleine 500 brievenbussen terecht is gekomen. “Is dit in het belang van alle Leuvenaars? Willen alle Leuvenaars hiervoor betalen? En wat is de impact op het milieu? Ecologisch verantwoord? Het is maar de vraag of het verantwoord is om zoveel geld te investeren in een prestigeproject voor enkelen. Er werd tot op heden niet gevraagd aan de bewoners of ze wel een openluchtzwembad willen aan de Vaartkom. Voor welke mooie ogen moet dit zwembad er eigenlijk komen?”, klinkt het kritisch.

Initiatiefneemster van de petitie Marieke Verheyden vreest zelfs een overrompeling. “Er komt al veel volk op het plein en zo willen we het houden. Het moet een buurtplein blijven in de toekomst. Er zou een infovergadering komen maar daar hebben we nog niets over vernomen. Ondertussen lezen we wel één en ander over de plannen in de media.”

Burgemeester Mohamed Ridouani gaat nog dit voorjaar in dialoog met de bewoners van de Vaartkom over Leuven Bad.
Vertommen Burgemeester Mohamed Ridouani gaat nog dit voorjaar in dialoog met de bewoners van de Vaartkom over Leuven Bad.

Ik vond het belangrijk om eerst het nieuwe bestuur van start te laten gaan vooraleer werk te maken van een infomoment

Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a)

Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) is nog altijd vastbesloten om in dialoog te gaan met de buurtbewoners over Leuven Bad. Er zou nog dit jaar een infovergadering worden georganiseerd. “We zullen zeker rond de tafel zitten met de buurt. Ik vond het belangrijk dat het nieuwe bestuur eerst van start kon gaan vooraleer werk te maken van een infomoment met de buurtbewoners. Nu stilaan duidelijk is wat we willen doen aan de Vaart is het tijd om de buurt erbij te betrekken. Dat zal nog dit voorjaar gebeuren. Tot op heden heb ik al enkele e-mails gekregen met vragen van bewoners. Die heb ik steeds beantwoord, inhoudelijk en met de duiding dat we nog zullen samenzitten in de komende maanden.”

5,3 miljoen euro

Conclusie: de kans dat Leuven Bad er komt is bijzonder groot, ondanks het protest. Zoals aangekondigd door burgemeester Ridouani (sp.a) zal Leuven Bad pas in de zomer van 2020 een feit zijn door de complexe operatie. Eerder mikte het stadsbestuur op de zomer van 2019 maar uit een studie is gebleken dat die deadline niet haalbaar is. De realisatie van Leuven Bad zou ongeveer 5,3 miljoen euro kosten, inclusief de aanleg van de omgeving. Voor dat geld krijgen de Leuvenaars een kuip met gezuiverd water van 25 meter op 25 meter. Er zou ook een kinderbad worden voorzien zodat ook de kleinsten veilig kunnen genieten van spelen in het water.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter Werlo

  Vreemd dat de buurtbewoners enerzijds in vraag stellen of de Leuvenaars dit wel willen en anderzijds vrezen voor overlast. Nimby op zijn best, niet hypocriet over doen.

 • GERBEN DEVOS

  Allez, hij komt praten, "dat is beloofd", maar het maakt niks uit, zijn bad komt er. Bespaar ons dan de moeite van een gespreksavond, aub.

 • Carla Van Geel

  Dit lijkt op kruimels om mensen zoet te houden maar geeft het tegenovergestelde resultaat. Openbare zwembaden kosten teveel, ook in onderhoud, tegenover de dagen dat er gebruik kan van gemaakt worden. Budgetten moeten absoluut een herstructurering ondergaan want taksen omhoog terwijl men onnodige uitgaven plant getuigt van onkunde of manipulatie.

 • freddy cardoen

  Hoogheidswaanzin nog erger dan Tobback .Dat hij met dat geld de voetpaden in Leuven aanpakt dat zou goed bestuur zijn.

 • Jos Dupont

  Je hebt gelijk 5,3 miljoen euro voor een niet funtioneel en bijna niet bruikbaar prestige project is onlogisch , en dan weten we nog niet wat het onderhoud en verloren gestookte verwarming kost winter en zomer . Maar goed de burgemeester beslist dat het er zal komen zelfs tegen de wil van de belasting betaler en de buurtbewoners in dat is democratie op zijn best.