Burgemeester Ridouani geen voorstander van algemeen sluitingsuur voor cafés

Burgemeester Mohamed Ridouani is geen voorstander van een algemeen sluitingsuur en wil de puntjes op de i zetten nadat in sommige media een andere indruk werd gewekt.
vertommen Burgemeester Mohamed Ridouani is geen voorstander van een algemeen sluitingsuur en wil de puntjes op de i zetten nadat in sommige media een andere indruk werd gewekt.
Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) is niet te vinden voor een algemeen sluitingsuur voor cafés in Leuven. Ridouani ziet een sluitingsuur enkel als laatste maatregel als horecazaken zich niet houden aan de regels. “Het openbaar domein zou wel vrij moeten zijn van mensen die ’s ochtends om 7 uur nog aan het drinken zijn aan de cafés”, klinkt het.

Mohamed Ridouani (sp.a) reageert met zijn betoog over het sluitingsuur op de uitspraken die rector Luc Sels van de KU Leuven donderdagavond deed in het ROB-programma Uitgelicht. De rector liet optekenen dat het een stap te ver is dat scholieren op weg naar school nog worden geconfronteerd met dronken mensen aan de cafés op de Oude Markt. Sels gaf het Heilig Drievuldigheidscollege, gelegen op de zogenaamde langste toog, als voorbeeld. Een sluitingsuur is een optie volgens Sels maar ook politioneel optreden behoort tot de mogelijkheden.

7 uur

Burgemeester Ridouani kopt de voorzet niet zomaar binnen en wil niet onbezonnen tewerk gaan in de kwestie. Eerder liet Ridouani al opmerken dat een algemeen sluitingsuur niet aan de orde is in Leuven. Hij blijft op die lijn zitten, ook na de uitspraken van rector Luc Sels. Die laatste laat via de communicatiedienst nogmaals weten dat ook hij niet pleit voor een algemeen sluitingsuur. Mohamed Ridouani is het wel eens met de rector dat scholieren op weg naar school niet geconfronteerd zouden mogen worden met dronken mensen.

De reden waarom ik tegen algemeen sluitingsuur ben, is dat we anders een verschuiving gaan krijgen naar meer kotfeestjes

Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a)

“Ik wil dat het openbaar domein vanaf 7 uur ‘s morgens vrij is van mensen die nog aan het drinken zijn of buiten staan te roepen. De reden waarom ik tegen algemeen sluitingsuur ben, is dat we anders een verschuiving gaan krijgen naar meer kotfeestjes. Ik heb liever dat studenten uitgaan op de Oude Markt in het uitgaanscentrum”, klinkt het. Lees: de Leuvense horeca moet er werk van maken om hun terrassen op te kuisen tegen 7 uur maar dat is niet hetzelfde als een sluitingsuur. De Leuvense burgemeester houdt een individueel opgelegd sluitingsuur wel achter de hand als maatregel indien horecazaken zich niet houden aan de richtlijn van 7 uur ’s ochtends. De stad Leuven maakte eerder ook al afspraken met de fakbars die de deuren sluiten om 5 uur ’s ochtends. Momenteel is de richtlijn van 7 uur ’s ochtends voor horecazaken nog geen officiële richtlijn maar in het overleg tussen de politie, de stad en de horeca komt die zonder twijfel op de tafel te liggen.

Bespaar ons vooral van het beeld dat oom agent aan onze mouw komt trekken met de boodschap dat we onder de wol moeten kruipen

Luc Ponsaerts, voormalig voorzitter van vzw Oude Markt
Luc Ponsaerts ging in het verleden als voorzitter van vzw Oude Markt de discussie over een sluitingsuur ook aan met toenmalig burgemeester Louis Tobbback (sp.a).
Vertommen Luc Ponsaerts ging in het verleden als voorzitter van vzw Oude Markt de discussie over een sluitingsuur ook aan met toenmalig burgemeester Louis Tobbback (sp.a).

In de Leuvense horeca wordt er verdeeld gereageerd op het idee van de 7 uur-richtlijn. “Je kan ook niet alles verbieden”, zegt Igor Van Driessche van café ‘t Archief in de Zeelstraat, een zijstraat van de Oude Markt. Opvallende uitspraak want Van Driessche pleitte laatst zelf nog voor een sluitingsuur in de Leuvense horeca. Het is overigens niet de eerste keer dat de discussie over een sluitingsuur aan de oppervlakte komt in Leuven. Luc Ponsaerts, jarenlang uitbater van café Orient en voormalig voorzitter van vzw Oude Markt, is alvast geen voorstander van een algemeen sluitingsuur. 

Regeldrift

“Ondanks alle inspanningen van het stadsbestuur, de politie en de uitbaters zijn er soms zeer te betreuren incidenten. Krapuul hoort hier niet en zinloos geweld moet worden aangepakt. Daarnaast heb je de overlast die je kunt koppelen aan een intens uitgaans- en studentenleven. Maar nu snel opteren voor een sluitingsuur lijkt mij niet de meest zaligmakende oplossing. Als voormalig voorzitter van vzw Oude Markt heb ik deze discussie al vaker meegemaakt, in 1993 onder burgemeester Alfred Vansina (CD&V) en in 2004 onder burgemeester Louis Tobback (sp.a). Heel het gedoe rond het sluitingsuur begint stilaan een schoolvoorbeeld te worden van miscommunicatie . Nog meer regeldrift, paternalisme, betutteling… moet het echt? Leuven als Louvain-la-Morte…liever niet en bespaar ons vooral van het beeld dat oom agent aan onze mouw komt trekken met de boodschap dat we onder de wol moeten kruipen. Dat zou een vrijgevochten stad als Leuven volledig onwaardig zijn!” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.