Brasserie opent in Parkabdij

RESTAURATIE VAN 3 MILJOEN EURO BIEDT TREKPLEISTER NIEUWE MOGELIJKHEDEN

Een blik op het gerestaureerde complex, dat voortaan Brasserie De Abdijmolen herbergt.
Vertommen Een blik op het gerestaureerde complex, dat voortaan Brasserie De Abdijmolen herbergt.
Abdij van 't Park, een van de grootste toeristische trekpleisters in Leuven, heeft eindelijk een eigen horecazaak. Brasserie De Abdijmolen opende begin april de deuren in de gerestaureerde Sint-Janspoort en Watermolen. Om dat 16de-eeuwse complex op te knappen, telde de stad 3 miljoen euro neer.

"De restauratie van het 16de-eeuwse complex was een kostelijke zaak", bevestigt schepen van Monumenten Dirk Vansina (CD&V). "We konden die 3 miljoen euro gelukkig wel uit de globale subsidiepot van de Vlaamse regering voor de Parkabdij halen. De werken waren trouwens meer dan nodig, want tot voor enkele jaren waren de gebouwen ruïnes. Iedereen herinnert zich nog wel de houten stutten die de scheefgezakte gevel moesten rechthouden. Dat beeld is gelukkig voltooid verleden tijd."

Je kan gezellig binnen een hapje eten of bij mooi weer uitwijken naar het mooie terras aan het water.
Vertommen Je kan gezellig binnen een hapje eten of bij mooi weer uitwijken naar het mooie terras aan het water.

Nieuwe molenaar

"De twee gebouwen werden nu gerestaureerd en met elkaar verbonden via een nieuwbouw", vervolgt Vansina. "Die staat op de plaats waar je vroeger de smidse van de abdij vond. De Watermolen en de Sint-Janspoort werden omgevormd tot brasserie met vijf aparte (vergader)zaaltjes. In de nieuwbouw werden de keuken en de lift ondergebracht. Ook de molen krijgt trouwens een nieuwe toekomst. In 1963 overleed de laatste molenaar, maar we hebben met Johan Boelanger een nieuwe, gediplomeerde molenaar gevonden. Hij zal er graan malen, iets wat hij ook maandelijks zal demonstreren. In de brasserie zelf zie je trouwens ook het hele maalmechanisme, met de tandwielen en de molensteen. Het meel wordt trouwens verwerkt in de gerechten van De Abdijmolen."

Vertommen

Nu al bomvol

Het had heel wat voeten in de aarde vooraleer het stadsbestuur een uitbater voor de brasserie vond. Maar met enkele toegevingen vonden ze die uiteindelijk toch bij The Lodge-group. De uitbaters moesten beloven dat ze de stilte van de site zullen respecteren: geen fuiven dus en deuren dicht om 23 uur. Maar daar kregen ze dan wel een parking naast de deur voor. "Die hadden we echt nodig", zegt Jeroen De Laet van De Abdijmolen. "We draaien proef sinds 1 april en eigenlijk gaat het schitterend. We zitten vaak bomvol: zowel toeristen, werknemers uit de buurt als buurtbewoners hebben hun weg al naar hier gevonden. De locatie is dan ook schitterend. Wij zijn alleszins zeer tevreden en de klanten ook, vermoed ik."