Bitsige rectorstrijd wordt nog wat bitsiger

KANDIDAAT LUC SELS DIENT KLACHT IN WEGENS 'ONTOELAATBARE GEDRAGINGEN'

Vertommen
De rectorverkiezing belooft nu helemaal een bitsige strijd te worden tussen Rik Torfs (60) en Luc Sels (50). Die laatste diende immers een klacht in wegens 'ontoelaatbare gedragingen' tijdens de kiescampagne. De Kiescommissie buigt zich vandaag over die klacht, de eerste kiesronde staat morgen op het programma.

Het gaat hard tegen hard in de strijd om het rectorschap van de KU Leuven. Rik Torfs, de huidige rector, neemt het op tegen Luc Sels, die nu een klacht indient wegens 'ontoelaatbare gedragingen'. Dat raakte zaterdag bekend. Alles draait rond een mail die Jos Vaesen, een naaste medewerker van Rik Torfs én secretaris van de Verkiezingscommissie, naar decanen en departementsvoorzitters stuurde. In die mail stond een lijst van professoren die op de dag van de verkiezing in het buitenland zijn, en Vaesen riep op om 'wie betrouwbaar is' een volmacht te vragen.


Volgens uitdager Sels, die als jongste én langstzittende decaan van de universiteit momenteel de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen leidt, gaat het om een manoeuvre dat tegen hem gericht is. Nog volgens Sels werden daarbij bovendien vertrouwelijke gegevens uit personeelsdossiers aangewend, specifiek voor de campagne van één kandidaat. Sels is ook gechoqueerd door de vaststelling dat wie hem als kandidaat steunt, door de rectorale diensten als 'onbetrouwbaar' weggezet wordt.

Vertommen

Ongelukkige formulering

Maar volgens Rik Torfs zijn er evenwel geen ongeregeldheden gebeurd. "Vaesen heeft me verzekerd dat er op geen enkele manier informatie of persoonsgegevens van de KU Leuven gebruikt werden", klinkt het. "Dergelijke informatie over wie er wanneer niet is, kan je ook gemakkelijk te weten komen door even rond te bellen. Vaesen was dan ook zeer aangedaan door de beschuldiging. Hij betreurt wel de ongelukkige formulering 'betrouwbaar'. Maar er is een verschil tussen dat, en iets doen wat ongeoorloofd is." Torfs wil voorts geen polemiek rond de klacht voeren, en roept op om de sereniteit in de campagne te bewaren. "Er bestaat een verkiezingscommissie die zich over dergelijke zaken moet buigen. Ik betreur dan ook dat deze klacht ook in de media is beland. We moeten deze discussie binnen de KU Leuven voeren, en niet via een publiek debat."


Vandaag zal de Kiescommissie zich over de klacht buigen. Morgen is er dan de eerste stemronde van de vierjaarlijkse Leuvense rectorverkiezing. Of de KU Leuven op 1 augustus een nieuwe rector krijgt, dan wel Rik Torfs zichzelf ziet opvolgen, weten we pas wanneer een kandidaat minstens tweederde van de stemmen achter zijn naam krijgt. Torfs heeft er overigens nooit een geheim van gemaakt dat hij zeer graag voor een tweede ambtstermijn zou gaan.