Bijna 10.000 bezoekers voor Erfgoeddag: “Historisch stadhuis was topper”

Erfgoeddag stond dit jaar in het teken van ambachten en vakmanschap. Op twaalf locaties in Leuven konden bezoekers kennismaken met oude ‘stielen’ en hun hedendaagse invulling. “Het historische stadhuis lokte 3.500 geïnteresseerden”, zegt schepen Denise Vandevoort (sp.a).
Erfgoeddag in Leuven lokte bijna 10.000 bezoekers.
RV Erfgoeddag in Leuven lokte bijna 10.000 bezoekers.

Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ stond Erfgoeddag dit jaar in het teken van ambacht en vakmanschap. Voor de 19e editie had Leuven twaalf bijzondere locaties in de aanbieding voor de bezoekers. Van zegels maken tot klokken gieten en van tapijten weven tot koffie branden…Het historische stadhuis op de Grote Markt bleek alvast de topper van dienst. “Het historische stadhuis is zelf toonbeeld van vakmanschap en was de centrale plek van deze editie met liefst 3.500 geïnteresseerden”, vertelt schepen van Cultuur en Evenementen Denise Vandevoort (sp.a). “Met virtual reality, soundscapes, originele archiefstukken en projecties kwam in het stadhuis het verhaal van de opstand van de ambachten en Pieter Coutereel in de 14e eeuw weer tot leven.”

De kinder- en gezinsactiviteiten vielen erg in de smaak tijdens de 19e editie

Schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a)

Ook in de aanbieding in het historische stadhuis: het eerste project van Erfgoedlabo Leuven met filmpjes van makers en experten en een 360°-tour van de andere erfgoedlocaties. Het publiek kon er overigens ook Leuvens kunstenaar Ief Spincemaille met zijn vlechtinstallatie Rope aan het werk zien. Ook Leuvens designer Bram Kerkhofs, die de kroonluchters maakte in het stadhuis, tekende present. De leerlingen van VTI Leuven lieten zich tot slot opmerken met een futuristische robot die ze samen met kunstenaar Hans Geyens maakten.

Kids

Uiteraard werden ook de kinderen niet vergeten op de 19e editie van Erfgoeddag. “De kinder- en gezinsactiviteiten vielen erg in de smaak”, zegt schepen Vandevoort. “Zo konden ze onder meer zegels maken in het stadsarchief of zelf spelen op de oefenbeiaard in Abdij van Park. In het Heilig Hartinstituut konden ze dan weer zelf een creatie weven. En dankzij een samenwerking met MIJNLEUVEN was er dit jaar ook een aanbod voor jongeren met workshops en een textiellab. Een meer dan geslaagde editie!”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.