Bierliefhebbers halen hartje op Zythos op

HONDERD BELGISCHE BROUWERIJEN BIEDEN MEER DAN 500 BIEREN AAN

Bezoekers genieten met volle teugen van het gerstenat.
Foto Vertommen Bezoekers genieten met volle teugen van het gerstenat.
Het Zythos Bierfestival verwelkomde afgelopen weekend maar liefst 11.500 bezoekers van over de hele wereld in de Brabanthal. Zo'n honderd Belgische brouwerijen en bierfirma's boden in totaal meer dan 500 bieren aan. Met het Zythos Bierfestival zijn zowel de Vlaams-Brabantse als de Leuvense biermaand officieel begonnen.

De veertiende editie van het bierfestival had weer voor ieder wat wils: zware bieren, alcoholvrije bieren, klassiekers en primeurs en zelfs glutenvrije bieren. Ze kregen allemaal een plaatsje op het Zythos Bierfestival. Zo was er onder meer de Wild Tripel Hop van Brouwerij De Brabandere, die in primeur voorgesteld werd. Ook Crystalstick stelde een nieuw bier voor en de aanwezigen konden genieten van enkele exclusieve bieren van onder meer Brouwerij Omer Vander Ghinste en Amburon Belgian Craftbrewery. Den Herberg werd door de organisatie verkozen tot mooist versierde standje.


Ook brouwerij Groenendael had zijn standje erg knap versierd. "De klanten kunnen het volledige brouwproces volgen in mijn driedimensionaal bierlabo. En het moge duidelijk zijn: de bezoekers vinden dat razend interessant", vertelt Gerrit Versyck van brouwerij Groenendael uit Blanden. Voor het eerst stelde hij ook zijn nieuwste creatie voor: de Quad Pro Quo 2017 Secret Stash. "Het is een bruin, gerstewijn bier van 11%. De smaak is volmondig, harmonieus en heeft een lichte toets van vanille en rood, rijp fruit. Er zijn slechts 666 flessen van. Als die op zijn, worden ze niet meer gemaakt", aldus Versyck.

Ook brouwerij Groenendael had een prachtig standje dat het brouwproces voorstelde.
Vertommen Ook brouwerij Groenendael had een prachtig standje dat het brouwproces voorstelde.

Status quo

Het bierfestival mocht 11.500 toeschouwers verwelkomen. Daarmee blijft het bezoekersaantal ongeveer status quo in vergelijking met 2016. Toen kwamen er veel buitenlanders niet opdagen uit vrees voor de toen recente aanslag op de luchthaven in Zaventem. Ondanks het feit dat er niet méér bezoekers aanwezig waren, merkten de brouwers wel op dat ze meer verkochten.


Het Zythos Bierfestival luidt de start in van zowel de Vlaams-Brabantse als de Leuvense biermaand, die technisch gezien loopt van 22 april tot en met 5 juni. Het Leuven Innovation Beer Festival sluit deze periode af. "Vlaams-Brabant is dé bierprovincie bij uitstek met meer dan 30 grote en kleine brouwerijen, goed voor ruim 250 streekbieren. Vorig jaar maakten we de sprong van een bierweekend naar een hele Leuvense Biermaand. En omdat dit gesmaakt werd door het publiek, loopt de biermaand deze keer ook van het Zythos bierfestival tot en met het Leuven Innovation Beer Festival", zegt Dirk Vansina, schepen van toerisme. "Omdat we de vaste bezoekers graag blijven verrassen, staan er heel wat nieuwigheden op het programma. Zo kan men op de verrassende workshop 'Beer your senses', bier ontdekken met alle zintuigen".

Den Herberg kreeg de prijs voor de mooiste stand van het bierfestival.
Foto Vertommen Den Herberg kreeg de prijs voor de mooiste stand van het bierfestival.