Bekende Leuvense horecazaak ‘De Blauwe Schuit’ moet na 44 jaar noodgedwongen de deuren sluiten

De Blauwe Schuit in Leuven herbergt een prachtige stadstuin.
vertommen De Blauwe Schuit in Leuven herbergt een prachtige stadstuin.
De bekende horecazaak De Blauwe Schuit op de Vismarkt in Leuven sluit op 22 december de deuren. Uitbater Sven Extergem moet op zoek naar een nieuwe locatie, want de eigenaar komt in het herenhuis wonen. “We hopen een doorstart te maken op een andere locatie in Leuven.”

Na 44 jaar komt er een einde aan een mooi hoofdstuk in de Leuvense horecageschiedenis. Uitbater Sven Van Extergem betreurt het, maar heeft geen andere keuze. “We hebben de zaak in 2010 overgenomen. Al na enkele maanden veranderde het pand van eigenaar en we kregen te horen dat die af wou van het handelscontract. De nieuwe eigenaar wil zelf in het pand wonen en heeft gebruik gemaakt van de juridische mogelijkheid om het contract na negen jaar op te zeggen. We hebben tevergeefs geprocedeerd tegen deze beslissing. Voor ons is dit een financiële ramp, maar we hopen binnenkort op een andere locatie opnieuw te kunnen starten met een Blauwe Schuit”, reageert Sven Van Extergem.

Sven Van Exterghem en Kevin Mackel sluiten De Blauwe Schuit in Leuven, maar gaan op zoek naar een nieuwe locatie.
Vertommen Sven Van Exterghem en Kevin Mackel sluiten De Blauwe Schuit in Leuven, maar gaan op zoek naar een nieuwe locatie.

Het Leuvense stadsbestuur bevestigt dat het in 2015 een renovatievergunning heeft afgeleverd voor de verbouwing van De Blauwe Schuit tot een gezinswoning met een schildersatelier en een kantoorruimte. Schepen Els Van Hoof (CD&V) betreurt de sluiting, maar benadrukt dat het goed gaat met de Leuvense horeca. “Er zijn vorig jaar twintig cafés bijgekomen in de stad.”

Luc Ponsaerts van Open Vld - in het verleden nog cafébaas van Orient op de Oude Markt - reageert iets emotioneler. “Het is niet alleen een ramp voor de sympathieke uitbaters, maar ook een verarming van het aanbod in de Leuvense horeca. De Blauwe Schuit stond bekend voor het mooie interieur met een tuin die een oase van rust en groen is in het centrum. Bijzonder spijtig en zeker ook in het kader van de herinrichting van de Vismarkt.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Hoylaerts

  er zal nog veel verdwijnen,niet alleen door andere eigenaars.

 • ANNICK VERHAEGHE

  Zo jammer! Het is al van in mijn studententijd (37 jaar!) mijn vaste stek om iets te gaan eten en/ of drinken. De mooiste binnentuin met terras van Leuven .Ik ga het missen en hoop dat de uitbaters een soortgelijke plek zullen vinden. Ik duim voor een snelle doorstart op een even mooie locatie!

 • Christophe Moser

  Roger, die man heeft een vergunning aangevraagd en gekregen op basis van plannen opgemaakt door een architect en heeft dus duidelijke intenties. Volgens de wetgeving is die dan conform. Mocht die er zijn intrek toch niet nemen dan kunnen ze achteraf nog iets doen maar het is gene "truuk".

 • Roger Van den Bergh

  Dat is dé "truuk" om van de huurders af te geraken...