Autodiefstallenplaag in Leuven door dieven die signaal van sleutel oppikken

Illustratie. Keyless theft komt voor bij auto’s die geopend en gestart kunnen worden via afstandsbediening en waarbij geen sleutel nodig is.
Getty Images Illustratie. Keyless theft komt voor bij auto’s die geopend en gestart kunnen worden via afstandsbediening en waarbij geen sleutel nodig is.
De afgelopen maand werden in het gerechtelijk arrondissement Leuven vier auto’s gestolen door middel van de methode ‘keyless theft’. De dieven pikken via apparaatjes het signaal, dat nodig is om de auto te starten, op van de sleutel die in de woning ligt. Het Parket van Leuven vraagt om waakzaam te zijn.

Het gaat voornamelijk om auto’s van het merk Toyota. Buiten ons arrondissement werden nog eens 10 diefstallen van auto’s van dit merk door middel van keyless theft geregistreerd in de maand juni 2020. De diefstallen situeren zich allemaal in de regio rond Brussel (Anderlecht, Schaarbeek, Kortenberg, Sint-Genesius-Rode, Sint-Lambrechts-Woluwe, Wezembeek-Oppem, Merchtem, Roosdaal, Jette en Kraainem) met uitschieters in Aarschot, Leuven en Aartselaar.

Signaal

‘Keyless theft’ komt voor bij auto’s die geopend en gestart kunnen worden via afstandsbediening en waarbij geen sleutel nodig is. “De dieven pikken via apparaatjes het signaal op van de afstandsbediening die in de woning ligt”, verduidelijkt Nele Michiels van het Leuvense parket.  “Wanneer de auto dicht genoeg bij het huis is geparkeerd, kan het signaal door de muren en het glas van het huis dringen en worden verlengd tot aan de auto. De auto denkt dat hij wordt geopend en kan worden gestart.”

“Omwille van de plotse opmars van dit soort diefstal in de maand juni, vragen we om extra waakzaam te zijn”, zegt Nele Michiels. “Kijk uit naar verdachte personen rond voertuigen op opritten en rond woningen. Om de ‘keyless theft’ te voorkomen, kan u uw afstandsbediening binnenshuis bewaren in een metalen doos of uw auto verder van uw woning parkeren.”