Alweer een monument minder in Leuven: Salons Georges legt boeken neer: “23 jaar met hart en ziel gewerkt”

Uitbaters Romain Sterckx met Lucia Swinnen in Salons Georges.
Foto Vertommen Uitbaters Romain Sterckx met Lucia Swinnen in Salons Georges.
Einde verhaal voor Salons Georges op het Hogeschoolplein. De uitbaters hebben de boeken neergelegd en daarmee is Leuven – alweer - een monument armer. Maak daar twee monumenten van want Romain Sterckx en Lucia Swinnen hebben meer dan 23 jaar van hun leven gegeven voor de bekende zaak die in Leuven geschiedenis schreef sinds 1958. “We sluiten noodgedwongen om uiteenlopende redenen”, zegt Romain Sterckx.

“Achter een statige gevel aan het Hogeschoolplein, de Leuvense ‘Place du Tertre’, mooi geïntegreerd in het universitaire patrimonium gaan onder de naam ‘Salons Georges’ zes prachtig ingerichte salons en zalen schuil waarin men probleemloos 10 tot 1.000 gasten kan ontvangen.” Tot zover de omschrijving van hét horecamonument bij uitstek in Leuven. Iedereen is wel eens in Salons Georges geweest, de meesten zelfs meerdere keren. Vanaf nu zijn die feestelijke gelegenheden kostbare herinneringen want een volgend bezoek zit er niet meer in. De uitbaters van Salons Georges hebben zopas de boeken neergelegd.

Salons Georges op het Hogeschoolplein is een echt horecamonument in Leuven en ver daarbuiten.
Vertommen Salons Georges op het Hogeschoolplein is een echt horecamonument in Leuven en ver daarbuiten.

“Het einde van een monument”, zegt uitbater Romain Sterckx. “We sluiten noodgedwongen de deuren om uiteenlopende redenen. De woekerhuurprijs, oneerlijke concurrentie, laattijdige betalingen, onbegrip bij de fiscale instanties, het circulatieplan…Helaas zijn veel klanten nog in de waan dat het Hogeschoolplein in Leuven niet meer bereikbaar is met de auto. Lucia en ik hebben besloten om de boeken neer te leggen. Na meer dan 23 jaar eindigt ons verhaal. We hebben 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 met hart en ziel in de zaak gewerkt. Veel investeringen gedaan ook. Onze eerste zorg was altijd de klanten tevreden maken en we willen al die klanten bedanken voor hun vertrouwen en hun vriendschap.”

We sluiten noodgedwongen de deuren om uiteenlopende redenen. De woekerhuurprijs, oneerlijke concurrentie, laattijdige betalingen, onbegrip bij de fiscale instanties, het circulatieplan… Helaas zijn veel klanten nog in de waan dat het Hogeschoolplein in Leuven niet meer bereikbaar is met de auto

Romain Sterckx

Dany De Meirsman

Met de sluiting van Salons Georges – in januari veranderde de naam van de zaak nog in De Georges - komt er een einde aan een prachtig horecaverhaal in Leuven. Dat verhaal begon eind jaren ’50 van de vorige eeuw met restaurant ‘Georges’. Onder de vleugels van de familie De Meirsman, met de in januari 2018 overleden Dany als bekendste gezicht, groeide het restaurant langzaam maar zeker uit tot het monument Salons Georges. In 1995 namen de huidige uitbaters Romain Sterckx en Lucia Swinnen de zaak met succes onder hun vleugels. ‘Primus inter pares”, hoorde je wel eens. Of ook: de eerste onder zijns gelijken. 

De betreurde Dany De Meirsman stond mee aan de wieg van Salons Georges.
Foto Vertommen De betreurde Dany De Meirsman stond mee aan de wieg van Salons Georges.

550.000 euro

 In januari 2015 leek er een nieuw hoofdstuk aan te komen want Romain en Lucia –ze hadden de pensioengerechtigde leeftijd toen al bereikt- besloten om een overnemer te zoeken voor Salons Georges. Prijskaartje: 550.000 euro, gebouw niet inbegrepen uiteraard. Hoewel er interesse was voor de overname vond het eerste Vlaams-Brabantse cateringbedrijf dat ooit een ‘smiley’ kreeg van het federaal voedselagentschap niet meteen een nieuwe eigenaar. “Ik ben 73, mijn echtgenote 68. Het is tijd om van het leven te genieten. We doen het nog zeer graag maar als er een gedreven overnemer met een goed bod komt dan zeggen we niet langer per definitie nee. Maar over de prijs gaan we niet onderhandelen. 550.000 euro en geen cent minder. Als er niemand bereid is om die prijs te betalen dan doen we gewoon verder, desnoods tot ik 100 jaar ben”, aldus Romain Sterckx begin 2015.

Leuven is een iconische horecazaak armer. Lucia en Romain zitten voor altijd in mijn hart

Ex-werknemer Jan Heremans
Jan Heremans leerde de horecastiel in Salons Georges. Later nam hij De Komma in Leuven over maar sinds hij de diagnose MS kreeg, is Jan vooral bezig met schlagerfestival Leive Vloms.
Vertommen Jan Heremans leerde de horecastiel in Salons Georges. Later nam hij De Komma in Leuven over maar sinds hij de diagnose MS kreeg, is Jan vooral bezig met schlagerfestival Leive Vloms.

Tot zijn honderdste zal Romain alvast niet meer hoeven te werken want het verhaal van Salons Georges stopt na vier jaar vruchteloos zoeken naar een geschikte overnemer. De sluiting lokt zoals verwacht emotionele reacties uit in Leuven, onder meer bij Jan Heremans (ex-uitbater De Komma en bekend van Leive Vloms, nvdr) die de stiel leerde in ‘de Georges’. “Ik heb altijd veel respect gehad voor Lucia en Romain. Ik ben enorm blij met de kansen die ze mij hebben gegeven in het leven. Van mijn 15 tot mijn 30 jaar werkte ik bijzonder graag in Salons Georges. Leuven is een iconische horecazaak armer. Ik wens Lucia en Romain een welverdiende rust toe. Ze zitten –net zoals Salons Georges- voor altijd in mijn hart.”

Zaakvoerder Romain Sterckx wou desnoods tot zijn 100 jaar blijven werken in Salons Georges maar zover is het niet gekomen. Hij gaat nu samen met zijn vrouw Lucia van het leven genieten.
Vertommen Zaakvoerder Romain Sterckx wou desnoods tot zijn 100 jaar blijven werken in Salons Georges maar zover is het niet gekomen. Hij gaat nu samen met zijn vrouw Lucia van het leven genieten.
Lucia Swinnen en Romain Sterckx mogen fier zijn op hun horecaverhaal.
Vertommen Lucia Swinnen en Romain Sterckx mogen fier zijn op hun horecaverhaal.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Willems

  Een monument in Leuven. Een dozijn leuke avonden gehad daar. Spijtig dat het huidig stadsbestuur geen enkele aandacht en respect heeft voor de zelfstandige ondernemers. Het milieu is belangrijk maar aub..Mo, meneer de burgemeester, denk ook eens aan de hardwerkende mensen.

 • Jo Bosman

  De woekerhuurprijzen in leuven gelden niet enkel voor horeca, maat ook voor woningen. studio's en kamers . Onbegrip bij de fiscale instanties, Tja vraag van een ambtenaar geen begrip want dat kennen ze niet . Het circulatieplan. Wel dat heeft in vele steden al heel wat handelszaken de nek omgedaan. In Leuven was het CD&V verantwoordelijk voor het circulatieplan. In Aarschot het VLD. Resultaat veel leegstand . handelszaken die over de kop gaan.

 • Marc De Vos

  Nog maar eens duidelijk dat de politiek in Leuven het niet aanvoelt.

 • Francois stras

  dure huurprijzen en moeilijk bereikbaar en ja , dan kom je in de problemen.Maar een overname prijs van 550.000 euro is dan ook niet realistisch .

 • wim CLAES

  leuven is naar de kloten, met dank aan de bende van Louis. veel sterkte aan de Mo, maar hij zal het tij niet kunnen keren, alleen al omdat hij denkt dat hij goed bezig is.ik hoor het hem nog zeggen op de radio; we willen van Leuven geen elitaire stad maken, troost u jongen, Dat zal ook nooit gebeuren. niet zoals jullie nu bezig zijn.