Afwezige bijzitters proberen boete te ontlopen: “Ik stond aan het verkeerde stembureau”

Tijdens een zitting van de correctionele rechtbank in Leuven moesten de bijzitters zich verantwoorden voor hun afwezigheid tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.
VPL Tijdens een zitting van de correctionele rechtbank in Leuven moesten de bijzitters zich verantwoorden voor hun afwezigheid tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.
“Ik stond aan het verkeerde stembureau”, “Overslapen”, “Stembrief vergeten.” De excuses van de opgeroepen bijzitters voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, die uiteindelijk afwezig bleven, waren talrijk. Omdat ze hun minnelijke schikking niet betaalden, verschenen 28 van hen voor de rechter. Opnieuw stuurde de helft zijn kat.

De correctionele rechtbank in Leuven richtte een zitting in om alle bijzitters te horen die zich niet van hun burgertaak gekweten hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vorig jaar. 28 bijzitters moesten zich verantwoorden waarom ze de oorspronkelijke minnelijke schikking van 250 euro weigerden te betalen. 

Nederlands niet begrepen

Slechts 14 van hen daagden op in de rechtbank. Ze riskeren een geldboete van 702,75 euro. Enkelen van hen kwamen uit Tervuren of Sint-Pieters-Woluwe en stelden dat ze de Nederlandse oproepingsbrief niet begrepen hadden. Maar volgens het openbaar ministerie mag dat geen excuus zijn. 

“Als men die brief niet begrijpt, dan wordt men geacht om er alles aan te doen om die te vertalen. Men woont niet in een faciliteitengemeente”, diende de procureur hen van antwoord. Een pizzabakker uit Tervuren die hetzelfde probleem aankaartte, verklaarde tijdens zijn verhoor dat ze beter werklozen zouden inschakelen om te gaan bijzitten. 

Lichtjes overdreven

Een twintiger uit Aarschot die zijn stembrief vergeten was en naar eigen zeggen acht minuten te laat was op het stembureau vond het “lichtjes overdreven” om daarvoor een minnelijke schikking van 250 euro te betalen. Volgens het Leuvense parket was de man officieel 45 minuten te laat. 

Een 51-jarige Leuvenaar was dan weer maar vier minuten te laat, maar dat kwam omdat hij zich van stembureau had vergist. “Ik was echt van goede wil. Bij de vorige verkiezingen heb ik er geen probleem van gemaakt om mijn burgerplicht te vervullen. Maar deze keer word ik wel hard aangepakt. De voorzitter van het stembureau was allerminst vriendelijk“, klonk zijn uitleg. 

“Omdat het opzettelijk te laat komen een oud zeer is bij de verkiezingen kunnen wij geen onderscheid maken tussen wie maar eventjes of veel te laat komt. Het is de bedoeling om ruimschoots op tijd te komen om situaties zoals deze te vermijden”, repliceerde de procureur. 

400 euro

Voor een man uit Rotselaar die zijn minnelijke schikking alsnog betaalde nadat hij de dagvaarding in de bus kreeg, werd de opschorting gevraagd. Alle anderen riskeren een boete van 400 euro, vermeerderd met de gerechtskosten die kunnen oplopen tot 302,75 euro. 

Een man uit Tielt-Winge die ziek was, maar geen doktersattest kon voorleggen, is waarschijnlijk hetzelfde lot beschoren. Net als de veertien anderen die verstek lieten gaan. Op 5 juni velt de rechter een vonnis. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.