Activisten uit de kleren voor ‘body positivity’

Met de actie in de Diestsestraat in Leuven stellen de deelnemers het heersende schoonheidsideaal aan de kaak.
Gieke Merckx Met de actie in de Diestsestraat in Leuven stellen de deelnemers het heersende schoonheidsideaal aan de kaak.
Een groep ‘body positive’-activisten – vrouwen én mannen met verschillende vormen en maten– ging in de Diestestraat in Leuven uit de kleren voor een stil protest en een catwalk. “We willen meer bewustzijn creëren rond zelf- en lichaamsbeeld”, klinkt het.

Een stil protest hoeft niet onopgemerkt voorbij te gaan en dat werd eens te meer bewezen door een groep ‘body positive’-activisten in Leuven. Body positivity is een opkomend fenomeen in Vlaanderen dat ook in de rest van de wereld veel aanhangers kent. “Dat is nodig, want in een maatschappij waarin jongeren zich meer dan ooit blootstellen aan het oordeel van de wereld kan ons zelfvertrouwen wel een duwtje in de rug gebruiken. We willen de aandacht vestigen op het vertekende beeld van schoonheid dat leeft in de moderne maatschappij”, aldus de activisten. 

Hartje

Ze hielden ook een catwalk tussen de winkelende mensen, die aangemoedigd werden om de interactie aan te gaan met de activisten. Passanten en supporters konden de deelnemers met stiften letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem steken door een hartje te tekenen of een bemoedigende boodschap te schrijven op de lichamen van de actievoerders. Kilien Natens maakt ondertussen werk van het fotoproject Chair Chaud waarin ze het lichaam puur in beeld brengt. Dat project vormde meteen de basis voor The Blind Body Positive Project.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ed Dams

  Let op!!!!! NIET in Knokke

 • christina geentjens

  Jan Dekoninck , niet iedereen die dik is eet ongezond , en niet iedereen die ongezond eet is dik .

 • Tony Baetsle

  Super initiatief. Inderdaad dringend tijd dat we het, ons, menselijk lichaam als iets natuurlijks beschouwen. Iets waarvoor we ons niet noodzakelijk moeten schamen. Naturisten zijn gemiddeld gelukkiger dan preutse mensen. #Bodyfreedom #Naturisme #Blootgewoon

 • Marc LInden

  je mag en moet bewust zijn van je lichaam. Maar positief is dit niet altijd . Je mag natuurlijk niet zeggen dat niet mooi niet mooi is en indien het lelijk is mag je dat al helemaal niet meer zeggen. Denken mensen dat jezelf leugens wijsmaken beter is voor de mentale gezondheid? Niet iedereen is een fotomodel, aanvaard dat en doe er iets aan of leer er mee leven.

 • Jan Dekoninck

  IPV zelfvertrouwen kunstmatig op te peppen zou men beter eens kijken hoe ons westers voedingspatroon verworden is tot een industiele rommel. Eet zoals in 1960 en al dat gewicht gaat eraf, in die tijd waren dikke mensen zeldzaam . . (niet minder eten maar wel gezonde dingen eten! Zonder zoveel suiker en plantaardige olie ). Dan zal het zelfvertrouwen echt terug komen , ook al omdat gezond eten op zich al een beter gevoel geeft...