Abdij Van Park krijgt vredesbeiaard

FUNDRAISING LEVERT 430.000 EURO OP VOOR HISTORISCHE RECONSTRUCTIE

In de historische Abdij van Park zal volgend jaar een vredesbeiaard weerklinken.
Foto Vertommen In de historische Abdij van Park zal volgend jaar een vredesbeiaard weerklinken.
De vredesbeiaard in Abdij van Park in Heverlee zal op 11 november 2018 voor het eerst weerklinken. Dat is te danken aan een campagne die liefst 430.000 euro opleverde via fundraising. "Honderd jaar nadat de klokken in België, Frankrijk en Nederland luidden voor de herwonnen vrede zal de nieuwe Leuvense vredesbeiaard door cultuur verbinden wat ooit door vuur gescheiden werd", zegt schepen Denise Vandevoort (sp.a).

"Mogen deze klokken vrede en samenhorigheid doen groeien. Draag samen met ons bij tot een internationaal vredesverhaal en geef je steun voor een nieuwe vredesbeiaard voor de Abdij van Park in Leuven." Die oproep lanceerde de stad Leuven vorig jaar samen met de Duitse stad Neuss. Die stad kwam in het verhaal nadat de stadsarchivaris van Neuss in 2014 tot de ontdekking kwam dat er ook reservisten uit Neuss betrokken waren bij de beruchte brand van Leuven, één van de meest tragische bladzijden uit de Leuvense geschiedenis. Om voor zover nodig het geheugen even op te frissen: 240 burgers verloren hun leven en meer dan duizend huizen gingen in vlammen op nadat Duitse soldaten moedwillig brand hadden gesticht. Neuss en Leuven besloten om een eeuw na de verschrikkelijke feiten hun gemeenschappelijke beladen geschiedenis om te zetten in een culturele samenwerking. Bedoeling was om een nieuwe vredesbeiaard te realiseren in Abdij van Park in Heverlee en dat opzet is geslaagd. Via een fundraisingcampagne werd ondertussen 430.000 euro ingezameld.

40 klokken

"Het is een feit. De nieuwe vredesbeiaard in Abdij van Park komt er dankzij bijdragen van bedrijven, particulieren, organisaties en verenigingen uit Leuven en Neuss. Het totaalbedrag voor de 40 klokken is bijna binnen via fundraising", zegt schepen Denise Vandevoort (sp.a). "Op 11 november 2018 rond 11 uur zal deze nieuwe beiaard zijn vredesboodschap de wereld in sturen en dat honderd jaar nadat de klokken in België, Frankrijk en Nederland luidden om de herwonnen vrede te vieren. De nieuwe Leuvense vredesbeiaard zal door cultuur verbinden wat ooit door vuur werd gescheiden."


Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Nederland krijgt de opdracht voor de historische reconstructie. Het gieten van de klokken en klepels, de fabricatie en montage van het klavier en de bouw van de klavierkamer zullen in totaal 574.000 euro kosten. Het nieuwe instrument wordt een getrouwe reconstructie van de beiaard die vanaf 1730 in de abdijtoren hing. Dit instrument ging ten onder in 1914 toen het in de Leuvense Sint-Pieterskerk hing. Net zoals in 1730 zal deze nieuwe vredesbeiaard dus ook 40 klokken tellen en 9.500 kg wegen.

Bloeiperiode

"Gelukkig bleven schetsen van de oorspronkelijke klokken bewaard. Daardoor zal deze Leuvense vredesbeiaard het eerste Belgische voorbeeld zijn van een reconstructie van een instrument uit de bloeiperiode van de beiaardcultuur. Bovendien zal Leuven als enige stad in de lage landen vijf zingende torens hebben en kunnen we Leuven terecht omschrijven als een beiaardstad", legt schepen Vandevoort uit.


Op 1 oktober 2018 zal de beiaard speelklaar zijn voor een test zodat het instrument helemaal ingespeeld is voor de inhuldigingsconcerten van 11 november van volgend jaar. De fundraisingcampagne loopt overigens nog een tijdje door. Schenkers en andere geïnteresseerden kunnen op de hoogte blijven door in te schrijven op de nieuwsbrief van Erfgoedcel Leuven via vredesbeiaard@leuven.be.