ABB kritisch voor Leuvense meerjarenplanning: “De geraamde schulden evolueren van 114 naar 434 miljoen euro tegen 2025” Maar schepen Devlies (CD&V) ziet het anders…

De meerjarenplanning van de stad Leuven kan rekenen op kritiek van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
vertommen De meerjarenplanning van de stad Leuven kan rekenen op kritiek van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft opmerkingen over de Leuvense meerjarenplanning. Zo stelt ABB dat de gemeenteraadsleden weinig informatie krijgen over hoe de meerderheid de prioritaire doelstellingen zal realiseren. Ook worden er vragen gesteld over de toename van de schuld van 114 naar 434 miljoen euro tegen 2025 worden er vragen gesteld.

Problemen voor het Leuvense schepencollege want de afdeling Lokale Financiën van het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft de stad Leuven een brief gestuurd over de meerjarenplanning 2020-2025. Daarin staat te lezen dat ABB zich zorgen maakt over de inhoud. “De strategische nota bevat enkel de titels van de prioritaire beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties. Er is geen enkele bijkomende omschrijving van het prioritaire beleid opgenomen…Hierdoor krijgen de raadsleden heel weinig informatie over hoe het prioritaire beleid concreet gerealiseerd zal worden”, laat ABB weten. De stad Leuven krijgt nu de raad om dit verder uit te werken.

In het meerjarenplan nemen de schulden van de stad exponentieel toe

Het Agentschap Binnenlands Bestuur

Ook over de financiële kant van de meerjarenplanning heeft ABB een opmerking. “In het meerjarenplan nemen de schulden van de stad exponentieel toe. Voor de stad en het OCMW evolueren de geraamde schulden van 114 naar 434 miljoen euro tegen 2025. Het meerjarenplan voldoet wel aan de normen van het financieel evenwicht maar toch dreigt een dergelijke stijging de financiële toestand van de stad en het OCMW steeds meer onder druk te zetten. … Het is dan ook van belang dat het stadsbestuur zich hiervan voldoende bewust is bij de uitvoering en de opvolging van het meerjarenplan.” Verder heeft het Agentschap Binnenlands Bestuur ook opmerkingen van technische aard maar men dringt er bij de stad Leuven vooral op aan om rekening te houden met de opmerkingen om de kwaliteit van de beleidsrapporten te waarborgen.

Lorin Parys van N-VA ziet de brief van ABB aan de stad Leuven als een blamage voor het nieuwe schepencollege.
Vertommen Lorin Parys van N-VA ziet de brief van ABB aan de stad Leuven als een blamage voor het nieuwe schepencollege.

Ook het feit dat de begroting veel te vaag is met enkel titels maar geen doelstellingen komt op kritiek van de gouverneur te staan

Lorin Parys, fractieleider N-VA Leuven

Oppositiepartij N-VA stelt in een eerste reactie dat de opmerkingen van ABB een blamage zijn voor het nieuwe schepencollege. “We krijgen gelijk van de gouverneur die zich, net als wij op de gemeenteraad, zorgen maakt over de schuld die van 114 naar 434 miljoen stijgt. Er zijn ook grote vragen over hoe de autofinancieringsmarge is berekend. En ook het feit dat de begroting veel te vaag is met enkel titels maar geen doelstellingen komt op kritiek van de gouverneur te staan. Bovendien weet de gouverneur nog niet dat het stadsbestuur zelf zegt dat de 8 miljoen euro inkomsten uit boetes onzeker zijn en dat ze de 5 miljoen euro uit de onroerende voorheffing zogezegd niet willen innen. Dit is een blamage voor sp.a, Groen en CD&V die de belasting verhogen en de schuld doen stijgen. De Leuvenaars verdienen beter voor hun geld”, aldus fractieleider Lorin Parys.

Ik nodig Vlaanderen trouwens uit om zelf eens een meerjarenplanning op te stellen

Schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V)
Schepen Carl Devlies (CD&V) blijft erbij dat de stad Leuven er financieel goed voor staat.
Vertommen Schepen Carl Devlies (CD&V) blijft erbij dat de stad Leuven er financieel goed voor staat.

De stad Leuven zelf beschouwt de brief niet als problematisch. “Men heeft altijd opmerkingen. We zullen bekijken waar we meer verduidelijking moeten geven”, zegt schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V). “De financiële toestand van de stad Leuven is heel gezond. Dat hebben we de voorbije jaren meer dan eens bewezen. Het is en blijft een meerjarenplanning en de werkelijke financiële toestand ken je pas op het moment zelf maar we maken ons daar absoluut geen zorgen over. Ik nodig Vlaanderen trouwens uit om zelf eens een meerjarenplanning op te stellen.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Guy Nieuwendijk

    Idd. Lorin heeft gelijk, we hebben het al meegemaakt op federaal vlak met SPA aan en CD&V aan het roer dat de schuldenlast verhoogd en de belastingen stijgen, dit is nu in Leuven hetzelfde de schuldenlasten stijgen de belastingen ook bv. op onroerende goederen

  • freddy cardoen

    Met de socialisten en de groen aan het roer gaat Leuven de afgrond in. Die geven altijd maar uit wat er niet is .