AB InBev sterkste stijger in export vanuit Vlaams-Brabant

De exportaanvragen naar landen buiten de EU bij Voka Vlaams-Brabant zijn in 2016 met bijna 8,8 procent gestegen. Opvallend is dat AB InBev de grootste stijger was in onze provincie. "AB InBev kende bijna een verdriedubbeling en komt zo op de derde plaats in de lijst van grootste exporteurs", zegt Peter Van Biesbroeck van Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

Bij Voka, de Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant werden vorig jaar 8,8 procent meer exportaanvragen geregistreerd voor landen buiten de EU dan in 2015. Voka-Kamer van Koophandel kreeg liefst 34.294 aanvragen om goederen te exporteren naar landen buiten de Europese Unie. Dat is meer dan in 2015 toen er welgeteld 31.527 werden gedaan.


"Hiermee bevestigt onze provincie de stijgende trend van de voorbije jaren want in 2013 werden er bijvoorbeeld 27.931 aanvragen geregistreerd", weet Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. De economische waarde van de uitgevoerde goederen steeg ook, met bijna 146,7 miljoen euro tot bijna 2,4 miljard euro.


Opvallend is dat het Leuvense bedrijf AB InBev het bijzonder goed heeft gedaan in 2016.


De export van de biergigant verdriedubbelde zowaar naar landen buiten de EU en dat brengt het bedrijf op de derde plaats in de lijst van grootste exporteurs in onze provincie. Caterpillar en Pfizer blijven op één en twee.

Goed voor bijna helft export

"De drie grootste exporteurs zijn samen goed voor bijna de helft van de Vlaams-Brabantse export", zegt Peter Van Biesbroeck.


Ook in de landen die goederen uit onze regio importeren beweegt er één en ander. Saudi-Arabië stond in 2016 opnieuw ruim op kop, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland die beiden een sterke stijging kenden.


De top drie is samen goed voor meer dan een vierde van de Vlaams-Brabantse export. China blijft op de vierde plaats terwijl Oekraïne van de vijfde plaats werd gestoten door Egypte. Eveneens opmerkelijk: geen Verenigde Staten bij de toppers.


"Het protectionismegevaar vanuit de Verenigde Staten lijkt niet zo groot voor de Vlaams-Brabantse export. Slechts 1 op 200 aanvragen had de VS als bestemmingsland", besluit Van Biesbroeck. (BMK)