6.000 meter klimmen met muco

UZ GAAT MET TIEN PATIËNTEN ACTIEVE VULKAAN TEMMEN IN ECUADOR

Het UZ Leuven zal met een team van experts en tien mucopatiënten begin volgend jaar een bijzondere expeditie ondernemen om aan te tonen dat je met een chronische ziekte toch een normaal leven kan lijden. Sport moet volgens professor Lieven Dupont in de toekomst een belangrijk deel uitmaken van de therapie en dat wil men bewijzen door de Cotopaxi in Ecuador te temmen, met zijn 5.897 meter één van de hoogste en nog actieve vulkanen ter wereld.

Mucoviscidose (muco) is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land. De gevolgen van de ziekten zijn vaak niet te overzien voor de longen en de spijsvertering, die door taai slijm volledig geblokkeerd geraken. "Haast een op twintig Belgen, ofwel zo'n 500.000 landgenoten, zijn drager van het mucogen en kunnen de ziekte doorgeven", weet verpleger Paul De Roeck (52), die al zes jaar werkt op de afdeling longziekten. "Muco zorgt ervoor dat patiënten gemiddeld drie tot vier uur per dag een behandeling moeten krijgen. Niet om te genezen, maar om de symptomen te verlichten en waar mogelijk te voorkomen. Toch geraken patiënten steeds vaker in een isolement, want werk vinden en sociale aanvaarding is voor hen niet zo vanzelfsprekend. Daarom willen we met tien van hen een bijzondere uitdaging aangaan door de Cotopaxi in de Andes te beklimmen en de ziekte onder de aandacht te brengen."

Reddingsmiddel

Dat sporten goed is voor de longen, hoeft natuurlijk al lang geen betoog meer. "Maar of het ook goed is voor de longen van mucopatiënten? Er is nooit onderzoek naar gedaan en dat willen we met deze expeditie aantonen", zegt longspecialist en professor Lieven Dupont van het UZ Leuven. Toch kan de 27-jarige mucopatiënt Peter van Gauwbergen uit Tessenderlo nu al bevestigen dat sporten een heilzaam effect heeft op zijn lichaam. "Mijn moeder heeft mij als kind gedwongen om veel te sporten, ook al deed ik dat niet zo graag. Maar toen ik merkte dat mijn lichaam fel achteruitging en ik zelfs mijn studies niet kon afmaken, ben ik zelf op zoek gegaan naar uitdagingen. Veel lotgenoten worden na een infectie regelmatig met longproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Dat was vroeger bij mij ook zo, maar sinds ik frequent aan het fietsen en aan het lopen ben, heb ik daar steeds minder last van. Ondertussen heb ik al verschillende triatlons op mijn conto staan en na zo'n wedstrijd kan ik zelfs twee dagen zonder behandeling. Sport is echt mijn reddingsmiddel, het heeft mijn leven weer kleur gegeven." En dat is net wat het team van professor Lieven Dupont wil aantonen. "Peter is misschien een buitenbeentje, maar door te sporten is zijn levenskwaliteit er enorm op vooruit gegaan", bevestigt professor Dupont.

Ijle lucht

De patiënten zelf zijn dan weer een jaar lang voorbereid en hebben ook verschillende metingen ondergaan. "Kunnen ze bijvoorbeeld de ijle lucht op een hoogte van 5.798 meter wel aan? Dat hebben we in de hoogtekamer van Bakala Academy (het onderzoekscentrum van de KUL waar onder andere ook de Rode Duivels getest zijn voor het EK, red.) al veelvuldig nagegaan. Zo'n beklimming is natuurlijk al lastig voor gezonde mensen en wij willen controleren of mucopatiënten zich ook aanpassen op die hoogte. We gaan bovendien dezelfde testen bij onszelf doen. Kijk, de boodschap die we willen meegeven is dat bewegen loont. Niet dat hun longcapaciteit zal verbeteren, maar wel dat de kwaliteit van hun leven zal toenemen", besluit verpleger Paul De Roeck. Meer info over de expeditie via www.mucoecuador.be.

Verpleger Paul De Roeck begeleidt mucopatiënt Peter tijdens een looptest in het UZ.
Kenny Hennens Verpleger Paul De Roeck begeleidt mucopatiënt Peter tijdens een looptest in het UZ.