352 nieuwe bomen in 2018 in Leuven. Helpen ze tegen hittegolven?

Het Leuvense stadsbestuur wil werk maken van meer groen en bomen, onder meer als wapen tegen hittegolven. De voorbije tien jaar kwamen er overigens al 2.300 nieuwe bomen bij op het openbaar domein.
Over de geplande kap van 200 grote bomen in de Kardinaal Mercierlaan ontstond laatst nog een discussie. De stad Leuven wil zo weinig mogelijk bomen kappen in de toekomst.
Vertommen Over de geplande kap van 200 grote bomen in de Kardinaal Mercierlaan ontstond laatst nog een discussie. De stad Leuven wil zo weinig mogelijk bomen kappen in de toekomst.

Meer bomen in Leuven, dat is het doel van het nieuwe bestuur onder leiding van burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) die een coalitie van sp.a, CD&V en Groen in goede banen moet leiden de komende jaren. Niet geheel tegen de verwachtingen in is ook de verenigde oppositie voorstander van meer groen en meer bomen in Leuven. Vooral gemeenteraadslid Zeger Debyser van N-VA hield de voorbije jaren de vinger aan de pols en toonde zich bijzonder waakzaam als er in Leuven bomen werden gekapt. Het voormalige beleid –voor elke gekapte boom een nieuw exemplaar- blijft evenwel van kracht en wordt zelfs nog versterkt de komende jaren. Dat blijkt uit de verklaringen van schepen David Dessers (Groen) die zijn college Lalynn Wadera (sp.a) even vervangt.

Leuven wil, zeker met de toename van hittegolven, werk maken van veel meer groen en bomen in de stad

Schepen David Dessers (Groen)

“Leuven wil, zeker met de toename van hittegolven, werk maken van veel meer groen en bomen in de stad. Tijdens de jongste 10 jaar kwamen er in onze stad al zo’n 2.300 bomen bij op het openbaar domein. Dat is goed maar het kan nog een stuk beter. Als het echt niet anders kan, wordt er wel eens beperkt gekapt maar dan vervangen we één gekapte boom door meerdere nieuwe exemplaren. In 2018 werden 25 bomen gekapt op het openbaar domein en kwamen er 352 bomen bij. In de komende jaren willen we die aanpak verder opdrijven”, aldus schepen David Dessers (Groen).
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patsy Coekaerts

    Het aantal gekapte bomen zijn ze even vergeten te vermelden!

  • Lydia Hoogers

    Ik denk dat er ondertussen ook al heel veel bomen zijn weggedaan. In het Heuvelhofpark alleen al zijn er zo een 5 a 8 bomen neergehaald op 1,5 jaar tijd.