190 fietsende studenten betrapt zonder licht

Nochtans had politie controle aangekondigd

De Leuvense politie heeft woensdagavond en –nacht maar liefst 326 processen-verbaal opgesteld voor een hele reeks verkeersovertredingen door fietsers én automobilisten. Daarbij viel vooral het grote aantal fietsers zonder licht op: 190 fietsers liepen tegen de lamp. De politie reageert verbolgen.
Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.
Vertommen Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.

"Spijtig genoeg beseffen nog steeds heel wat fietsers niet dat fietsen zonder licht vooral hun eigen veiligheid in gevaar brengt. De grote verkeersactie was op voorhand aangekondigd, desondanks hadden onze zes agenten de handen vol", zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx. 

Naast de 190 fietsers zonder licht werden er ook nog 16 beboet omdat ze al rijdend aan het telefoneren waren, kregen er 70 een boete omdat ze in een verboden richting fietsten, twee voor het fietsen door het rode verkeerslicht en acht omdat ze een passagier vervoerden. "Tijdens de controle werd ook aandacht besteed aan wagens die verkeerd en hinderlijk geparkeerd stonden", zegt Vranckx. "Daarvoor werden 40 processen-verbaal uitgeschreven. En ook vier personen die zich verplaatsen met een ‘voortbewegingstoestel’ zoals een skateboard en dat deden zonder licht, kregen een boete." 

Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.
Vertommen Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.
Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.
Vertommen Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.

Sinds de aanvang van het schooljaar, controleert de politie extra op gedrag in het verkeer. De massa fietsers die sinds de opening van het universitair jaar in Leuven toestromen, krijgt extra aandacht.  Ruim op voorhand werd al aangekondigd dat er geen preventieve of waarschuwingsfase meer is en dat overtredingen voortaan onmiddellijk worden geverbaliseerd. 

Tijdens de eerste week van het nieuwe academiejaar organiseerden verkeerspolitie en fietsteam elke dag enkele kleinere controles. Daarbij werden tijdens die eerste week 180 fietsers geverbaliseerd . Dat waren er 118 voor het fietsen in een verboden richting, 35 voor het rijden in een voetgangerszone en 27 voor fietsen zonder licht in het donker. De verkeerspolitie en het fietsteam hebben aangegeven dagelijks controles te zullen uitvoeren.

Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.
Vertommen Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.

Dat de studenten minder aandacht hebben voor hun eigen veiligheid, wil politiewoordvoerder Marc Vranckx niet gezegd hebben. "Wij zien geen negatieve evolutie. Alleen zijn er zo'n 2.000 à 3.000 studenten meer en dat uit zich ook in het aantal fietsers. Het was Studentenwelkom woensdag en dat resulteerde in een overrompeling van fietsers. En wij merken dat een groot deel van die studenten de verkeersregels aan hun laars lapt", stelt Vranckx.

Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.
Vertommen Politiecontrole op fietsverlichting in Leuven.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Verheyden

    Het zijn niet alleen de studenten die de verkeersregels aan hun laars lappen. Heel veel fietsers denken dat er voor hen geen regels bestaan. Gisteren nog bijna een fietser omvergereden omdat die een rond punt aan de verkeerde kant nam. En zo is het bijna elke dag wel iets. Ga maar eens aan een rood licht kijken hoeveel fietsers door rood vliegen, zelfs niet vertragen.