18 maanden cel voor valse seksenquêtes in naam van KU Leuven

Straf is met uitstel als twintiger therapie verderzet

Voor het uitsturen van zes valse seksenquêtes in naam van de KU Leuven is Limburger Willem V. (24) veroordeeld tot 18 maanden cel. Bijna 100 meisjes trapten in zijn val, ook minderjarigen. De straf is met uitstel als de twintiger zijn therapie verder zet. 

De KU Leuven diende begin 2015 klacht in toen de universiteit lucht had gekregen van de verschillende nepenquêtes. Willem V. uit Houthalen-Helchteren was toen al twee jaar bezig. Hij stelde in al die tijd zes vragenlijsten op als ‘enquête naar jonge vrouwen met grote borsten’ en ‘de grote masturbatie-enquête’. De Limburger deed zich voor als een masterstudente seksuologie aan de KUL en bevroeg zo meer dan 100 contacten uit zijn verre en nabije kennissenkring. Om geen argwaan te wekken, gebruikte hij het logo van de KU Leuven en de naam van professor Paul Enzlin, verbonden aan het interfacultair Instituut voor Familiale en Seksuologische wetenschappen. V. kreeg in totaal respons van meer dan 90 meisjes. Die antwoordden op vragen als ‘Heb je last van je borsten als je sport?’ of ‘Geniet je meer van seks omdat je grote borsten hebt?’. 

Aan de hand van een analyse van de IP-adressen kwamen de speurders op het spoor van V. Op zijn laptop en smartphone werd een groot aantal seksueel getinte foto’s en video’s teruggevonden. Waaronder een video van een meisje van nog geen 16 jaar. V. kon de tiener tijdens chatgesprekken overtuigen om te masturberen voor de camera. Hij registreerde alles en stuurde ook zelf naaktfoto’s door. 

Vertrouwen misbruikt

“De beklaagde heeft de bevrediging van zijn seksuele driften nagestreefd, zonder rekening te houden met de leeftijd of de wil van de personen waartoe hij zich heeft gericht. Hij heeft op een schaamteloze, manipulatieve wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van jonge vrouwen”, aldus de rechter in het vonnis. De zaak werd vorige maand achter gesloten deuren behandeld. De procureur vorderde toen twee jaar cel voor de twintiger. Zijn advocaat vroeg opschorting van straf. 

Limburger Willem V. (24) na zijn proces vorige maand in Leuven.
Vertommen Limburger Willem V. (24) na zijn proces vorige maand in Leuven.

De Limburger kreeg nu 18 maanden cel en 600 euro boete. De straf is met uitstel als hij zich verder laat behandelen. V. volgt tot op vandaag therapie bij een klinisch psycholoog. V. werd onderzocht door een gerechtsdeskundige. Die schatte het risico op grensoverschrijdend gedrag in de toekomst laag in. V. wordt ook voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet. De KU Leuven en professor Enzlin stelden zich burgerlijke partij in de zaak. Zij kregen ieder een euro morele schadevergoeding, net als twee andere slachtoffers.

V. was zelf even verbonden aan de KU Leuven, maar studeerde er nooit af. De twintiger is ondertussen aan de slag als technisch tekenaar. Hij liet de rechter weten dat hij in de nabije toekomst opnieuw wil gaan studeren. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.