"Ze drogen apen uit voor experiment"

ANIMAL RIGHTS HAALT SCHERP UIT NAAR DIERENPROEVEN KU LEUVEN

De KU Leuven wordt opnieuw in een slecht daglicht gesteld wanneer het gaat over hun experimenten met aapjes. Uit onderzoek van dierenrechtenorganisatie Animal Rights vzw blijkt namelijk dat de KU Leuven apen drinken weigert voorafgaand aan een experiment. De universiteit beklemtoont dan weer dat de aapjes op het einde van de dag zeker voldoende gedronken hebben.

De apenexperimenten die de KU Leuven uitvoert, ontketent dus nog maar eens heftige discussies. Twee jaar geleden gebeurde dat al toen bleek dat de universiteit met nieuwe experimenten zou starten, ondanks een negatief advies van de ethische commissie. Ook de Anti Dierenproeven Coalitie protesteerde de voorbije jaren verschillende keren in de Diestsestraat met ludieke acties om de volgens hen onethische en volstrekt overbodige cocaïne-experimenten op aapjes. Deze keer is het dierenrechtenorganisatie Animal Rights vzw die aan de alarmbel trekt. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat de KU Leuven apen weigert om drinken te geven voorafgaand aan een experiment. "De apen krijgen nog geen glas water per dag en hebben altijd dorst", zegt woordvoerster Nadine Lucas.


"Ze worden pas beloond met een druppel water of sap, wanneer zij een handeling goed hebben uitgevoerd. Wij vinden dit schandalig, want proefdieren onthouden van basisbehoeften zoals drinken is regelrechte dierenmishandeling."

Zeer gebruikelijk

De dierenrechtenorganisatie baseert haar klachten op basis van publicaties van de vakgroep Neurofysiologie aan de KU Leuven waaruit blijkt dat het onthouden van water een zeer gebruikelijke methode is om hen te dwingen taken uit te voeren.


"Tijdens de experimenten, die rond hersenactiviteit draaien, worden de apen afgezonderd in een verduisterde ruimte waar ze naar beeldschermen moeten kijken en geluiden te horen krijgen", aldus nog Animal Rights. "Hun enige mogelijkheid om aan vocht te komen, is door gewillig mee te werken met de onderzoekers. Wanneer ze op het juiste moment de aangeleerde handeling uitvoeren, krijgen ze als 'beloning' een paar druppels water of sap. Daarom roepen we de minister van Dierenwelzijn Ben Weyts nu op om waterrestrictie uit laboratoria te bannen. De proeven zelf zorgen al voor stress, angst en pijn bij dieren. Proefdieren moedwillig drinken onthouden, is wreed en onacceptabel."

Geen dierenmishandeling

Volgens de KU Leuven is er echter helemaal geen sprake van onverantwoord dierenleed. "In eerste instantie willen we toch benadrukken dat wanneer apen niet bezig zijn met een experiment, zij zoveel kunnen eten en drinken als zij willen", aldus de persdienst. "Op het moment dat ze aan een proef deelnemen, moeten we hen natuurlijk wel motiveren, dus in de periode voor het experiment krijgen ze inderdaad even niets te drinken, omdat we hen op die manier willen stimuleren. Maar tijdens het experiment zelf krijgen ze weer wel drinken en de hoeveelheid bepalen ze zelf."

Geen angst of stress

De KU Leuven beklemtoont eveneens dat de experimenten, die op apen worden uitgevoerd, volledig conform de Belgische en Europese wetgeving zijn.


"Ook onze ethische commissie volgt deze experimenten, want men kan geen proef opstarten zonder een akkoord. De dierenrechtenorganisatie spreekt van angst en stress bij de dieren, maar wij kunnen hen verzekeren dat hier zeker geen sprake van is. Bovendien hebben onze onderzoekers er ook niets aan wanneer de aapjes bang zijn en vol stress zitten, want dan kunnen we hen sowieso al niet gebruiken voor de proeven."