"Wij geven grijprobots ogen"

LEUVENS SOFTWAREBEDRIJF PICK-IT UITGEROEPEN TOT MEEST BELOFTEVOLLE STARTUP

Dankzij de technologie van Pick-It kunnen grijprobots nu 'zien' wat ze oppakken.
Repro VPL Dankzij de technologie van Pick-It kunnen grijprobots nu 'zien' wat ze oppakken.
Softwarebedrijf Pick-It werd door Trends uitgeroepen als meest beloftevolle startup. Het Leuvense bedrijf maakt grijprobots slimmer. Na een jaar klokt de start-up af met een omzet van 1 miljoen euro. Het idee: als nu bijvoorbeeld een flesje op een loopband niet op de juiste plek staat, blokkeert de grijprobot of valt alles om. Met de technologie van Pick-It kan de robot het flesje zelf zien en anticiperen op de situatie.

Meer dan 100 klanten uit de VS, Europa en Azië lopen warm voor het softwarepakket dat grijprobots ogen geeft. Momenteel zijn er zo'n twee miljoen blinde of 'domme' grijprobots actief in de industrie: de groeimarge in deze miljardensector is dus erg groot.

Slimmer grijpen

Een grijprobot volgt een bepaald werkstramien. Denk aan een robot die flesjes op een loopband grijpt en verplaatst. Wordt dat stramien onderbroken omdat er een flesje niet op de juiste plek staat? Dan blokkeert de robot of valt alles om. Hij ziet namelijk niet wat er is gebeurd en kan dus niet anticiperen op de situatie.


Start-upbedrijf Pick-it wil deze grijprobots slimmer maken met een plug and play-product. Dat bestaat uit een 3D-camera, een processor en software voor industriële robots. "De robot kan daardoor zelf zien waar precies de producten liggen die hij moet grijpen", vertelt CEO Peter Soetens. "Staat dat flesje niet op de juiste plek? Dan vindt de slimme robot dat wel. De productie kan gewoon blijven draaien. Op die manier maken we de productie en logistieke verwerking een pak efficiënter. Dat betekent dan ook een serieuze omzetstijging voor onze klanten."


De producten hoeven trouwens niet op een transportband te liggen. Ze kunnen ook in een bak liggen of op een pallet staan. De innoverende software werd ontwikkeld door een internationaal topteam van ingenieurs.

Wereldtop

Technologiebedrijven zoals NASA en Google schakelen hen dan ook maar wat graag in voor projecten op maat. 'Your first pick on the first day', garandeert Pick-it. "Op de eerste dag is het systeem al operationeel en dat is vandaag ongezien in de markt. Het product is ook enorm gebruiksvriendelijk: je hoeft geen wekenlange opleiding te volgen. Iedereen kan met Pick-It aan de slag", klinkt het bij het bedrijf.

Investeerders

Pick-it investeerde zelf 750.000 euro in de start-up en tikt in het eerste jaar af met een omzet van 1 miljoen euro. "We willen snel verder groeien en marktaandeel verwerven. Zonder investeerders mikken we op een omzet van 3 miljoen euro in 2019, maar met de juiste investeerders kan dat een veelvoud worden", zegt Soetens. "Momenteel zijn we al met enkele partijen in gesprek. In de toekomst zullen allerlei robots nood hebben aan ogen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden binnen zorg, mobiliteit en bouw." Verwacht wordt dat deze markt de komende 10 jaar vertienvoudigd in waarde", meent Soetens.