"Wie weet haalt Roger de dood nog in..."

FAMILIE EN VRIENDEN NEMEN INGETOGEN AFSCHEID VAN ROGER BLANPAIN (83)

De parochiekerk Sint-Jan-de-Doper zit helemaal vol tijdens de plechtigheid.
Vertommen De parochiekerk Sint-Jan-de-Doper zit helemaal vol tijdens de plechtigheid.
In parochiekerk Sint-Jan-de-Doper in het Groot Begijnhof in Leuven is gisteren afscheid genomen van hoogleraar emeritus Roger Blanpain. De bekende professor overleed op 83-jarige leeftijd en verspilde geen minuut van al die jaren. Dat bleek eens te meer uit de mooie woorden die familieleden en vrienden met veel respect spraken over de specialist arbeidsrecht tijdens de uitvaartplechtigheid.

Het nieuws van het overlijden van de hoogleraar emeritus van de KULeuven en specialist arbeidsrecht Roger Blanpain veroorzaakte op 11 oktober een golf van verdriet in de academische wereld tot ver buiten de landsgrenzen. Ongeloof ook, want kon het wel dat een energiek en levenskrachtig man als Blanpain zijn ogen al definitief zou sluiten op 83-jarige leeftijd? Gisteren tijdens de uitvaartplechtigheid in de Sint-Jan-de-Doperkerk in het Groot Begijnhof in Leuven drong de realiteit bij sommigen pas echt door.


Rector Rik Torfs weerlegde die harde realiteit meteen tijdens de druk bijgewoonde uitvaartplechtigheid. "De dood heeft Roger uiteindelijk toch ingehaald. Maar hij verdwijnt niet. Wie weet haalt hij de dood nog in. In dit geval is het laatste woord niet voor de dood. De KULeuven is Roger oneindig dankbaar voor zijn verwezenlijkingen, zijn lef en zijn morele moed. Het was een man met een mening die hij radicaal uitte met intellectualiteit."

Ook minister Koen Geens (midden) is van de partij.
Vertommen Ook minister Koen Geens (midden) is van de partij.

Idealist zonder illusies

Mark Eyskens, sinds 1951 een levensvriend van Blanpain, was het daar volledig mee eens in zijn afscheidsrede. "Roger zei vaak tegen de mensen 'wat kan ik voor je doen?' Hij voerde een strijd zonder te slaan, maar bleef altijd trouw aan het idee dat het beter is om je te kwetsen aan de waarheid dan je te troosten aan de leugen. Mijn goede vriend Roger was een idealist zonder illusies en dat is beter dan een illusionist zonder idealen."


Roger Blanpain werd dan ook omschreven als een professor die echt van zijn studenten hield en die bijzonder graag les gaf aan de jonge generaties. Een van die studenten was destijds huidig minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Roger wilde een betere wereld achterlaten. Als hij aan het spreekwoordelijke stuur zat dan maakte hij vaart. En zelfs als hij op de achterbank zat dan kon Roger fameus gas geven. Op een halve eeuw tijd heeft hij inzake arbeidsrecht meer bereikt dan alle politieke partijen samen", sprak minister Geens, die toegaf dat hij in de jaren '80 voor Blanpain stemde toen hij op de lijst van de Volksunie stond. Roger Blanpain verliet de politiek overigens teleurgesteld omdat hij maar weinig kon realiseren. Als specialist arbeidsrecht deed hij dat uiteraard wel, met het algemeen rookverbod in de horeca en het eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden (2014) als enkele van de vele hoogtepunten in zijn lange carrière.

Vertommen

Kloppende hart

Leuven nam gisteren afscheid van een groot academicus met veel zin voor realiteit maar Roger Blanpain was ook een familieman. Dat bleek uit de getuigenis van zijn zoon Bart. "Hij was het kloppende hart van de familie. Een gulle lach, een innige knuffel. Papa, je blijft dicht bij ons en wij dicht bij jou. We voelen de bron in jou stromen. Dank voor je intense en warme liefde en voor je goede voorbeeld. We koesteren je, altijd en overal." Mooie woorden waarna de indringende stem van sopraan Noémie Schellens Roger Blanpain uitgeleide deed naar zijn laatste rustplaats.