"We schreeuwden het uit van de pijn"

TWEE TWINTIGERS EVEN BLIND NA AANVAL MET SOORT GAS

Geschiedenisstudent Tom Bouwmans voor fakbar Letteren, waar de aanval plaatsvond.
PN Geschiedenisstudent Tom Bouwmans voor fakbar Letteren, waar de aanval plaatsvond.
Tijdens een feestje in fakbar Letteren zijn woensdagnacht twee twintigers aangevallen met een soort gas. De twee verloren tijdelijk hun zicht en moesten naar het ziekenhuis. Twee meisjes die ook bevangen raakten door de nevel werden ter plaatse verzorgd. Er werd een klacht ingediend en de politie neemt de zaak dan ook ernstig.

Het was woensdag nog maar de tweede avond dat fakbar Letteren, in de Blijde Inkomststraat, haar deuren opende dit academiejaar. "Het was een vol huis. Het was ongeveer 3 uur. Ik stond wat te praten aan de toog met Gert, die ik al even niet meer gezien had. Tot héél plots enkele jongens ons benaderden en iets in ons gezicht spoten. De volgende moment schreeuwde ik het uit van de pijn, net als Gert", doet geschiedenisstudent Tom (21) zijn verhaal.

Oranje vlekken

"We hebben meteen om water geroepen want we konden niets meer zien en het brandde verschrikkelijk. Tot de ziekenwagen er was, hebben we onze ogen zitten spoelen. Pas als we in het ziekenhuis arriveerden, kwam ons zicht terug, maar alles was nog wazig. Ze hebben er onze ogen gespoeld. Mijn vriend had oranje plekken op zijn huid en zijn T-shirt. De dokters vermoedden dat het om butaangas ging. Het rook een beetje zoals nagellakreiniger. Het was alleszins geen pepperspray want dan zou het ook onze luchtwegen hebben aangetast en dat was niet het geval." Twee meisjes die het goedje ook over zich heen kregen, hadden alleen ter plaatse verzorging nodig door de ambulanciers. Zij hadden last van irritaties en een branderig gevoel op de huid.

Vier Franse studenten

Tom en zijn vriend werden dezelfde nacht nog uit het ziekenhuis ontslagen, maar ze tasten allebei nog in het duister omtrent het motief. "Er was totaal geen provocatie. Alles ging zo snel. Ik heb het gevoel dat ze er ons lukraak hebben uitgekozen." Vier Franse universiteitsstudenten die aanwezig waren, kozen na de aanval wel het hazenpad. Of zij iets met de zaak te maken hebben, is onduidelijk. "Ze zijn hier heel de avond geweest en waren supervriendelijk, tot het incident. Ik was net op weg naar het toilet toen zij de trap afstormden en alle vier wegliepen", bevestigt steward Wim, die woensdagnacht een shift draaide.


"We hebben ze hier nog nooit eerder gezien. Het leek niet dat ze iets te verbergen hadden. Ze waren ook niet speciaal gekleed."


Tom en zijn vriend dienden klacht in bij de politie. Die neemt het incident alvast ernstig. "Er is ondertussen nog geen sprake van een of meerdere verdachten. Voorlopig hebben we ook nog geen goede beschrijving doorgekregen. Waar mogelijk zullen we camerabeelden opvragen", aldus politiewoordvoerster Stephanie Gille.