"Veel minder ruzie op speelplaats"

LEERLINGEN PARKSCHOOL LOPEN TWEE KEER PER WEEK RONDJES TIJDENS MIDDAGPAUZE

De kinderen van de Parkschool lopen tijdens hun midagpauze toertjes aan de Sportoase.
Vertommen De kinderen van de Parkschool lopen tijdens hun midagpauze toertjes aan de Sportoase.
De leerlingen van de Parkschool uit Heverlee bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig wel degelijk gemotiveerd is om te sporten. Op initiatief van LO-leerkrachten Kristof en Sofie en meester Rens lopen er sinds het nieuwe jaar een 80-tal leerlingen twee keer per week tijdens hun middagspeeltijd rondjes op de site voor de Sportoase om hun conditie aan te scherpen.

"We zijn nu drie weken ver met dit project en we merken dat hun basisconditie er fel op vooruit gaat", zegt meester Kristof. "Maar natuurlijk hebben ze hun eindpunt nog niet bereikt. We willen hun uithoudingsvermogen stap voor stap opbouwen en daarom werken we via het start-to-run-principe. Momenteel betekent dat 2 minuten lopen en 1 minuutje wandelen, maar het uiteindelijke doel is om binnen 7 weken al onze leerlingen een half uur lang te laten lopen, zonder dat ze moeten stoppen of krampen krijgen."

Leerkrachten, Rens, Sofie en Kristof moedigen hun leerlingen aan.
Vertommen Leerkrachten, Rens, Sofie en Kristof moedigen hun leerlingen aan.

Marathon van New York

Het idee om de kinderen tijdens de middagspeeltijd aan het lopen te krijgen, ontstond vorig jaar toen meester Rens trainde voor de marathon van New York en de kinderen nadien werden aangespoord om deel te nemen aan de kerstloop van SVS (Stichting Vlaamse Schoolsport). "Er was meteen veel interesse, wat we niet hadden verwacht, want de kerstloop was volledig vrijblijvend", klinkt het. "Maar toen we merkten dat heel wat leerlingen het moeilijk hadden om tot het einde vol te houden, zijn we sinds het nieuwe jaar tijdens twee middagspeeltijden met een start-to-run begonnen. Bovendien geven we de leerlingen ook een loopschema mee voor thuis zodat ze op eigen houtje een derde training kunnen afwerken. Dat ze zich daar ook echt aan houden, bewijzen ze nu elke week door steeds langer vol te houden." Leeftijdsgenootjes die elkaar aansporen om toch nog 50 meter extra te lopen, het was een tafereel dat we gisteren meermaals konden terugzien. "Dit is echt leuk om te doen, want tijdens de middag verveelden we ons wel eens en nu hebben we echt iets om naar uit te kijken", zegt de 11-jarige Coby die ook zijn mama heeft overtuigd om terug te beginnen joggen. "Het is niet alleen plezant om te doen, ik voel me er fysiek ook sterker door. Ondertussen ben ik zelfs al 5 kg vermagerd dus dat motiveert me alleen maar om verder te doen", vertelt de 11-jarige Noor.

Uitlaatklep

Dat de loopsessie ook nog goed is voor hun concentratievermogen, is mooi meegenomen. "Zeker, omdat we toch werken met leerlingen die een leerachterstand hebben. Bovendien wordt er nu ook minder ruzie gemaakt op de speelplaats, omdat ze een uitlaatklep hebben", besluit Kristof. "Deze week nog vertelde een leraar me dat de kinderen zich na de middag fysiek wel vermoeider voelen, maar dat ze veel beter opletten en frisser zijn in hun hoofd. We zijn alleszins van plan om binnenkort alle klassen daarover te bevragen, want we willen hier ook volgend schooljaar meer voortdoen. Lopen is op dat vlak de ideale sport, omdat ze gratis en laagdrempelig is. Op die manier halen we onze kinderen ook uit die zogenaamde bewegingsarmoede. Ze lopen nu al enorm gemotiveerd rond, dus hopelijk kunnen we zo een mentaliteitswijziging teweeg brengen die belangrijk kan zijn voor de rest van hun leven."