"Tot 77.000 euro aan openstaande boetes"

VLOTTE CONTROLES MAAR MONSTERBOETE TIJDENS ALERT-ACTIE

De agenten controleren de voertuigen zorgvuldig.
Stefan Van De Weyer De agenten controleren de voertuigen zorgvuldig.
In de nacht van zaterdag op zondag hield de politie een grootschalige controleactie, dit in samenwerking met verschillende partners. In totaal waren bijna honderd politiemensen en controleurs van de Douane en VLABEL op de baan. Tijdens de actie werd een bestuurder met 77.000 euro aan openstaande boetes aan de tand gevoeld.

De Vlaamse Belastingsdienst kon voor 16782.62 euro aan belastingen innen voor het niet betalen van de verkeersbelasting. Een vrouw bleek niet in orde te zijn met de betaling van haar belasting voor drie wagens, haar Mercedes werd getakeld.


De Leuvense politie kreeg steun van 30 aspirant-inspecteurs van politieschool PIVO, die zo hun kennis in praktijk kunnen omzetten. Ze kregen ze ook ondersteuning van een drughondengeleider van de Federale Politie, interceptieploegen van de Federale Wegpolitie Bertem en controleteams van VLABEL en Douane en Accijnzen Tienen.


In een eerste fase, tot ongeveer middernacht, werd een controledispositief opgesteld langs de Tervuursevest.


In een tweede fase werd een controlepost opgezet langs de Nieuwe Mechelsesteenweg, dit ter hoogte van het op- en afrittencomplex E314. De helikopter van de federale politie hield vanuit de lucht een oogje in het zeil.

Een onverzekerde Mercedes werd weggesleept.
Stefan Van De Weyer Een onverzekerde Mercedes werd weggesleept.

Wagen aangeslagen

Het mobiel team van de douane betrapte drie chauffeurs op het niet betalen van penale boetes. Eén van hen kon uiteindelijk het bewijs van een afbetalingsplan voorleggen en zo zijn weg vervolgen.


Twee personen dienden hun openstaande boete onmiddellijk te betalen, dit ten bedrage van 640 euro en maar liefst 77.000 euro. Beiden konden niet betalen. Eén voertuig werd in beslag genomen. De persoon die nog 77.000 euro verschuldigd was, een man van Afrikaanse origine met een hele waslijst aan inbreuken. De zaak staat onder curatele en wordt verder onderzocht. De Vlaamse Belastingdienst betrapte 37 bestuurders die de verkeersbelasting niet betaalden. In totaal werden 37 overtredingen vastgesteld voor een totaal bedrag qua verkeersbelastingen en boetes van 20.824 euro. Hiervan werd 16.782,62 euro geïnd. Vier wagens waaronder de Mercedes van de zestiger werden in beslag genomen en getakeld. Ze kwam met een verhaal op de proppen waarom ze nog niet had betaald, maar het mocht niet baten.

Mensen van VLABEL controleren de verkeersbelastingen.
Stefan Van De Weyer Mensen van VLABEL controleren de verkeersbelastingen.

3.119 controles

In totaal werden maar liefst 3.119 voertuigen ANPR-gescand en gecontroleerd. Dit leverde zowel voor politie als voor de controleteams van VLABEL en Douane en Accijnzen heel wat hits op. Van de gescande voertuigen werden er 334 en hun inzittenden aan een grondige controle onderworpen. De drughond werden 17 keer ingezet wat 4 keer resulteerde in het vinden van verstopte drugs in de wagens. In totaal werden 228 personen en 95 auto's grondig gecontroleerd in de politionele databanken. 76 personen waren gekend. Drie bestuurders testten 'P'ositief en vier 'A'larm.


De bestuurder van een bromfiets reed door een rood licht en was voorzien van een gestolen kentekenplaat. Hij had geen rijbewijs en was niet ingeschreven of verzekerd. De kentekenplaat werd in beslag genomen en een onderzoek werd ingesteld. Drie andere auto's bleken niet verzekerd te zijn.


Er werden maar liefst tien PV's inzake bezit verdovende middelen opgesteld. Verder werden vijf PV's opgesteld voor verboden wapendracht zoals pepperspray, messen en een grote hakbijl. Tijdens de controle werden eveneens twee illegalen aangetroffen. Zij werden aangehouden en ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.