"Ronde in Leuven? Dat is als giraffen op de Noordpool"

LOUIS TOBBACK (SP.A) VOELT ER NIKS VOOR OM START IN ZIJN STAD TE HOUDEN

Leuven is met de GP Poeske Scherens en de start van de Brabantse Pijl (foto) al een echte wielerstad, maar voor een wielerwedstrijd als de Ronde zou de stad diep in haar buidel moeten tasten, en dat heeft burgemeester Tobback er niet voor over. 
Vertommen Leuven is met de GP Poeske Scherens en de start van de Brabantse Pijl (foto) al een echte wielerstad, maar voor een wielerwedstrijd als de Ronde zou de stad diep in haar buidel moeten tasten, en dat heeft burgemeester Tobback er niet voor over. 
De Ronde van Vlaanderen start zondag in Antwerpen. "Maar waarom zou De Ronde niet eens kunnen starten in Leuven?", vroeg wielercommentator José De Cauwer zich live op televisie af tijdens de ochtendrit van de Driedaagse De Panne-Koksijde. "Omdat Leuven er geen 450.000 euro voor over heeft", luidt het antwoord van burgemeester Louis Tobback (sp.a).

Antwerpen heeft de start van de legendarische Ronde van Vlaanderen binnengehaald. Moet een stad zoals Leuven of Mechelen daar jaloers op zijn? Dat is misschien verregaand, maar het blijft een feit dat een wielerwedstrijd met naam en faam zoals De Ronde een grote publiekstrekker is voor een stad. Die mening deelt ook wielercommentator José De Cauwer die zich tijdens de ochtendrit van de Driedaagse De Panne-Koksijde live op televisie liet ontvallen dat Leuven ook in aanmerking zou kunnen komen voor de start van De Ronde van Vlaanderen. Schepen van Sport Erik Vanderheiden (CD&V) aanvaardt het compliment van de voormalige beroepsrenner met open armen.

Vertommen

Te duur

"José De Cauwer mag dat nog zeggen", aldus schepen Erik Vanderheiden (CD&V). "Als schepen van Sport hoor ik natuurlijk graag dat een kenner zoals De Cauwer van mening is dat Leuven een mooie startplaats zou zijn voor De Ronde van Vlaanderen. Het is ons tot op heden niet aangeboden maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Het zou alvast een hele belevenis zijn voor de Leuvenaars en de vele wielerfans in onze regio. Leuven is met de GP Poeske Scherens en de start van de Brabantse Pijl al een echte wielerstad. Als we daar de start van De Ronde van Vlaanderen aan zouden kunnen toevoegen dan is dat fantastisch. Alleen... ik vrees dat het een beetje te duur gaat uitvallen."


Daar zou de schepen wel eens gelijk in kunnen hebben, want de start van zo'n legendarische wielerwedstrijd is allesbehalve goedkoop. Ook burgemeester Louis Tobback (sp.a) is zich daar van bewust. "Ik sta op goede voet met Wouter Vandenhaute, maar als hij me morgen de start van De Ronde van Vlaanderen komt aanbieden voor een bedrag van pakweg 450.000 euro dan zeg ik zonder aarzelen neen. Dat bedrag heeft Leuven er niet voor over. Het doet me uiteraard plezier dat José De Cauwer in Leuven een potentiële startplaats voor De Ronde ziet. Hij heeft overschot van gelijk om te stellen dat Leuven een mooie stad is en zal dat ongetwijfeld al gezien hebben tijdens de GP Jef Scherens-Rondom Leuven of bij de start van de Brabantse Pijl."

Pure commerce

Burgemeester Tobback heeft naast het hoge kostenplaatje nog een andere reden om de start van De Ronde niet naar Leuven proberen te halen. "Wat heeft Antwerpen te maken met De Ronde van Vlaanderen? Niets", klinkt het. "Antwerpen ligt niet eens in Vlaanderen, historisch gezien dan toch. En Leuven ook niet trouwens. Historisch gezien is Vlaanderen enkel West en Oost-Vlaanderen. In 1302 waren die gebieden onder leiding van de vazallen van de Franse koning. De hertog van Brabant stond echter aan de andere kant van de beek. Ik vind dat men de Ronde van Vlaanderen moet rijden in Oost- en West-Vlaanderen. Trouwens, wat een show is dat nu geworden? Zes veiligheidsmensen per deelnemer? Van plezier en genoegen gesproken. Weet je wat het is? Pure 'commerce'. De Ronde van Vlaanderen laten starten in Antwerpen is zoals de Ronde van Frankrijk laten starten is Kent of pakweg Utrecht. Een tang op een varken, vloeken in de kerk. wat mij betreft is het giraffen laten paraderen op de Noordpool. Naar zo'n schouwspel komen veel Eskimo's kijken, maar de beesten gaan er wel kapot van."