"Positieve reacties zijn leuk, maar je leert er minder uit"

JEF SCHOKKAERT (32) SIGNEERT DEBUUT 'ANDROMEDA' OP BOEKENBEURS

Auteur Jef Schokkaert (32) uit Leuven signeert zijn debuutroman 'Andromeda' op de Boekenbeurs in Antwerpen.
KAR Auteur Jef Schokkaert (32) uit Leuven signeert zijn debuutroman 'Andromeda' op de Boekenbeurs in Antwerpen.
Na drie jaar eenzame opsluiting ligt de debuutroman van Jef Schokkaert (32) in de boekenwinkel. Als vuurdoop mocht de Leuvenaar 'Andromeda' meteen voorstellen en signeren op de Boekenbeurs. "De positieve reacties zijn leuk, maar je leert er veel minder uit."

Jef Schokkaert, leraar geschiedenis, maakt in zijn boek Andromeda een sprong in de tijd. Van 2055 gaat het naar het heden om dan weer terug te keren. De roman vertelt het verhaal van een meisje in Engeland dat zichzelf in brand steekt, het gevolg van kleine handelingen in 2017 die een sneeuwbaleffect hebben zoveel jaren later. Schokkaert wil zijn lezer aan het denken zetten.

Onbedoelde gevolgen van keuzes

"Ik wou oorspronkelijk een boek schrijven over HIV. Als je niet weet dat je besmet bent en je hebt seks met iemand, moet je daar dan later nog verantwoording over afleggen? Die verhaallijn zit er nog altijd in, maar is meer verweven in een groter historisch geheel. Het gaat eigenlijk over de onbedoelde gevolgen van bepaalde keuzes", vertelt de geschiedenisleerkracht. Schokkaert schreef zijn eerste boek al toen hij zestien was, maar het duurde eens zolang tot het tot een echte publicatie kwam. "Na tientallen kortverhalen en drie manuscripten als vingeroefening, stuurde ik drie jaar geleden de eerste honderd pagina's van Andromeda naar enkele uitgeverijen. Vrijdag was van in het begin enthousiast, zowel over het concept als de schrijfstijl. Ik voelde dus meteen heel veel vertrouwen, daar heb ik geluk mee gehad. Het was ook interessant om met een redacteur te werken want per slot van rekening ben je als schrijver een beetje een goudvis in een bokaal. Schrijftechnisch werd ik dus wel op de proef gesteld. Er kijkt voor het eerst iemand mee over je schouder", weet de Leuvenaar.

Lezerspanel

Om niets aan het toeval over te laten, koos hij ook nog een lezerspanel van acht personen uit om zijn boek te evalueren nog voor publicatie. "Om te polsen hoe het eigenlijk binnenkomt bij de mensen. Drie onder hen waren bekenden, de andere vijf personen kwam ik tegen in de wandelgangen, zeg maar. Zo was er zelfs een meisje bij dat ik op de trein heb leren kennen", aldus Schokkaert. De debutant signeerde zijn werk nog maar net op de Boekenbeurs. "Heel leuk om twee redenen. Je bent er in de hoedanigheid van auteur en dat is al speciaal op zich. Het was ook de eerste keer dat ik met nieuwe mensen sprak die het boek hebben gelezen." Andromeda lijkt op weg naar een tweede druk. "Ik heb tot nu toe nog geen negatieve reacties gekregen, maar daar ben ik eigenlijk toch ook wel benieuwd naar. Uit positieve reacties leer je gewoon veel minder." Of hij al aan een volgend werk denkt. "Toch eerst even uitblazen. Op het einde, na een keer of 80 herlezen, was ik wel wat uitgekeken op het boek. Plus, het heeft een grote impact op je leven. Er komt hoe dan ook iets nieuws, maar pas als ik zeker ben dat het de moeite waard is, letterlijk en figuurlijk."