'Pleinafair' is nieuwe 'Feest van de Arbeid'

Onder meer op het programma: volksspelen of ...
Foto's Baert Onder meer op het programma: volksspelen of ...
Het Feest van de Arbeid in Leuven kreeg dit jaar een nieuw jasje en werd voor het eerst georganiseerd onder de naam 'Pleinafair'.

Een metamorfose was wel het minste wat je kon zeggen. Uiteraard gingen de socialisten nog van start met de traditionele toespraken op het Martelarenplein, waar Vlaams parlementslid Bruno Tobback en federaal ABVV-secretaris Miranda Ulens een vurig pleidooi voor meer solidariteit hielden. Maar daarna was het tijd voor een feestje, en dat vond plaats op de Vismarkt onder de naam 'Pleinafair'.

... een concert van Berry Quincy.
Marc Baert ... een concert van Berry Quincy.

Foodtrucks

"Pleinafair is inderdaad het nieuwe Feest van de Arbeid", zegt Mich De Winter, voorzitter van sp.a in Vlaams-Brabant. "Dit jaar pakten we het eens anders aan, met onder meer foodtrucks en kinderanimatie. We voelden al langer de noodzaak om de traditionele viering aan te passen, en open te trekken naar iedereen die de Dag van de Arbeid een warm hart toedraagt. Het is niet toevallig dat we dit jaar ons volksfeest op de Vismarkt organiseerden. De socialistische beweging heeft nauwe banden met de Vismarkt en de Mechelsestraat, waar sp.a Vlaams-Brabant en de socialistische mutualiteit nog steeds gevestigd zijn."


Op het programma ook enkele optredens, met de Leuvense band Berry Quincy. Ook DJ Alia, DJ Tonami en DJ Wontime waren van de partij. Hoofdact was Pieter Embrechts, die zijn tweede plaat kwam voorstellen. (BMK)