"Moet dat met zoveel machtsvertoon?"

GROTE POLITIECONTROLE VLAK VOOR KAZERNE TIJDENS OPENDEUR BRANDWEER

Vlak voor de brandweerkazerne zet de politie tien mensen aan de kant en controleert hen en de bestelwagens.
Vertommen Vlak voor de brandweerkazerne zet de politie tien mensen aan de kant en controleert hen en de bestelwagens.
De politie heeft met veel machtsvertoon een bestelwagen en tien inzittenden gecontroleerd aan de Leuvense brandweerkazerne, net toen daar een opendeurdag plaatsvond. Heel wat ouders met kinderen waren getuigen van de controle.

De politie heeft het afgelopen weekend flink wat verdachte voertuigen gecontroleerd. Dat deed ze ook zondagvoormiddag aan de Leuvense brandweerkazerne. Op dat moment was daar de opendeurdag van de brandweer aan de gang, waardoor heel wat ouders met hun kindjes konden zien hoe een wagen zonder nummerplaat en tien inzittenden gecontroleerd werden.

Ondertussen, op de brandweerkazerne, genieten de kinderen van de activiteiten.
Vertommen Ondertussen, op de brandweerkazerne, genieten de kinderen van de activiteiten.

Verdacht voertuig

Sommige voorbijgangers vonden de actie van de politie overdreven, anderen waren dan weer tevreden dat de politie zich bezig hield met de veiligheid van de mensen. "Maar moet er nu met zoveel machtsvertoon gehandeld worden?", vroeg een moeder die met de kinderwagen naar de brandweer ging, zich af. Terwijl de kinderen erg geboeid waren door alles wat de brandweer aanbelangt, controleerden twee politiepatrouilles een verdacht voertuig. "Twee bestelwagens met Roemeense nummerplaten vervoerden een Audi zonder nummerplaat op een oplegger. In die bestelwagens zaten tien Roemenen. Zij werden erg grondig gecontroleerd door onze mensen, maar alles bleek in orde te zijn. Daarna mochten zij dan ook beschikken", vertelt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx.

Dit brandweerpak is nog nét iets te groot.
Vertommen Dit brandweerpak is nog nét iets te groot.

Geen nummerplaat

Het was niet de enige actie die de Leuvense politie het afgelopen weekend uitvoerde. Tijdens een gecoördineerde actie van zaterdag op zondag, waaraan werd deelgenomen door politiemensen uit de zones Leuven, Voer en Dijle, Lubbeek, Herko en Haacht, werd op de Tervuursevest een voertuig aan kant gezet waarop geen nummerplaten stonden. De 24-jarige bestuurder, een Chinese student, kon bovendien geen rijbewijs voorleggen. Omdat de wagen niet ingeschreven noch verzekerd was, werd het voertuig in beslag genomen en getakeld naar de stallingsplaats van de politie. Later bezorgde de student een kopie van zijn Chinees rijbewijs en documenten waaruit bleek dat hij de auto pas had gekocht.


Behalve op de Tervuursevest werd er ook gecontroleerd op de Diestsesteenweg in Lubbeek. In totaal werden tijdens de actie 207 voertuigen gecontroleerd. Eén bestuurder moest tijdens de controle zijn auto laten staan. Hij stond geseind voor het betekenen van een verval tot sturen ingevolge een eerdere veroordeling. Negen bestuurders bleken te veel gedronken te hebben, vijf daarvan bliezen alert (tussen 0,5 en 0,8 promille), vier positief (meer dan 0,8 promille). In totaal werden 26 processen-verbaal opgesteld voor uiteenlopende verkeersinbreuken. Twee auto's, waaronder het voertuig van de Chinese bestuurder, werden in beslag genomen wegens niet-verzekering. Ook de drugshond werd ingezet, maar er werden in geen enkel voertuig drugs aangetroffen.