“Leuven is niet meer wat het was. Ik moet hier elke ochtend de frieten van mijn ramen halen of het braaksel opkuisen”: Kunstgalerie Dessers verhuist na 15 jaar volledig naar Hasselt

Katrien Dessers van kunstgalerij Dessers in de Naamsestraat in Leuven.
Vertommen Katrien Dessers van kunstgalerij Dessers in de Naamsestraat in Leuven.
Galerie Dessers zal vanaf september niet meer te vinden zijn op de hoek van Naamsestraat in Leuven, maar in het centrum van Hasselt. Het verhuurcontract van het pand loopt op z'n einde en de zaak koos ervoor om uit te breiden in de reeds bestaande vestiging in Hasselt.

Galerie Dessers, een stuk familiegeschiedenis en een vaste waarde voor kunstliefhebbers in en buiten regio Leuven. De zaak bestaat al 40 jaar, waarvan ze 15 in Leuven gevestigd is. “In het verleden zijn wij in Hasselt begonnen en dat is onze belangrijkste vestiging, aangezien het pand mijn eigendom is. De ruimte is dubbel zo groot als de vestiging in Leuven. Recent kregen we de mogelijkheid om uit te breiden naar 600 vierkante meter, een kans die ik niet laat schieten”, reageert zaakvoerster Katrien Dessers. Naast tentoonstellingen zal er in het nieuwe gebouw ook ruimte zijn voor een kunstbibliotheek en gastkunstenaars. 

Veel klanten zeggen ook dat ze bijna even snel in Hasselt zijn, door de verkeersveranderingen in Leuven. Vroeger had ik hier veel meer leven en beweging

Katrien Dessers

De eigenaar van het pand, Globiss, had na negen jaar al eens opzeg gedaan voor verbouwingen. “Mijn toekomst in Leuven was altijd heel onzeker. Hij vond toen al dat ik te goedkoop huurde. Ik heb nu wel een correcte overeenkomst gemaakt en het pand is vanaf september terug van Globiss en zal gebruikt worden voor nieuwe burelen”, weet Katrien.

Open op zondag 

Het was een ambitie die al langer gekoesterd werd: één galerie waar het versnipperde aanbod van de twee vestigingen gecentraliseerd zou worden en dat is nu een feit. Galerie Dessers verhuist volledig naar Hasselt. De keuze om de zaak daar te centraliseren, was gemakkelijk: “Leuven is niet meer wat het was. Ik moet hier elke ochtend de frieten van mijn ramen halen of het braaksel opkuisen. Dat was vroeger niet. Veel klanten zeggen ook dat ze bijna even snel in Hasselt zijn, door de verkeersveranderingen in Leuven. Vroeger had ik veel meer leven en beweging. In Hasselt zijn wij open op zondag, maar dat moet je in Leuven niet proberen want op zondag is het hier leeg. Daarnaast zijn de huurprijzen ook gewoon te hoog geworden”, zegt zaakvoerster Katrien Dessers.

Kunstgalerij Dessers in de Naamsestraat in Leuven.
Vertommen Kunstgalerij Dessers in de Naamsestraat in Leuven.

Vanaf zondag 22 september is kunstgalerie Dessers enkel nog te vinden op het Leopoldplein in Hasselt. 




3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eddy Borremans

    Er is niks aan de hand hè liefst Leuven en de politiek... niets maar ook niets. Circulatieplan, studenten die minder en respect hebben voor andermans spullen

  • Raoul Hoylaerts

    het gaat precies van maand tot maand beter in Leuven.

  • Marc De Vos

    Terecht, Hasselt is aangenamer om te shoppen dan Leuven.