"Leuven is het Parijs van België"

ROESELAARS BURGEMEESTER (69) OVERWEEGT VERHUIS NA POLITIEKE CARRIÈRE

Burgemeester Luc Martens en zijn vriendin Chantal Van Audenhove.
kos Burgemeester Luc Martens en zijn vriendin Chantal Van Audenhove.
Burgemeester Luc Martens (CD&V) uit Roeselare heeft een hart voor Leuven. Dat vertelde hij samen met zijn vriendin Chantal in een reportage in Goesting over hun loft in een voormalige mouterij in de universiteitsstad. Meer zelfs, Martens sluit niet uit dat hij na zijn politieke carrière definitief verhuist naar Leuven.

De 69-jarige Luc Martens (CD&V) is afkomstig van Maldegemn, waar zijn vader schilder was, maar zwaait al vele jaren met de scepter als burgemeester in Roeselare. Tot voor kort woonde de burgemeester in een woning in Ten Hove, maar dat huis ruilde hij afgelopen zomer in voor een huurappartement in stadsvernieuwingsproject De Munt in het hart van Roeselare.

De oude mouterij langs buiten gezien.
Greetje Van Buggenhout De oude mouterij langs buiten gezien.

Tot rust komen

Martens vertelt in magazine Goesting uitgebreid over zijn liefde voor Leuven. In de eerste plaats liefde voor zijn vriendin Chantal Van Audenhove (58), die hij na zijn scheiding leerde kennen toen in 2005 het vijfjarig bestaan van arbeidszorgcentrum De Bieweg werd gevierd. Maar ook liefde voor Leuven, waar Luc en Chantal samen een prachtige loft hebben in de voormalige mouterij in de Brouwersstraat. In magazine Goesting vertelden Luc en Chantal uitgebreid over de rust die ze vinden in universiteitsstad Leuven. "We zien bussen rijden, maar we horen ze niet. In onze loft komen we tot rust. Hier kunnen we ademen. En als we deur uitgaan, komen we meteen terecht in een boeiende stad met potentieel. Roeselare heeft ook veel troeven, maar is toch eerder een handelsstad. In Leuven krijg je daar nog een stevige portie geschiedenis en cultuur bij. Ik doe er vaak ideeën op voor Roeselare."

De leefruimte van de loft is ruim en toch warm ingericht.
Greetje Van Buggenhout De leefruimte van de loft is ruim en toch warm ingericht.

Vooral in het weekend

Conclusie: burgemeester Martens is verliefd op Leuven. Maar hoe ver gaat die liefde, want er ligt toch zo'n 130 kilometer tussen Roeselare en Leuven, goed voor een rit met de wagen van anderhalf uur. "Daar begin je natuurlijk niet elke dag aan, want ik heb uiteraard mijn politieke verplichtingen als burgemeester van Roeselare", legt Luc Martens uit. "Bovendien mag ik wettelijk niet in Leuven wonen. En elke dag op en af rijden, doe ik ook niet. Ik probeer wel elke week eens op bezoek te gaan bij mijn vriendin, die hoogleraar is aan de Leuvense universiteit. Meestal is dat op woensdagavond, als mijn politiek werk het toelaat tenminste. Eigenlijk kom ik vooral in Leuven tijdens het weekend. De dag dat ik geen burgemeester meer ben, zal ik er wellicht wel meer komen."


Zit er dan een verhuizing naar Leuven aan te komen, gezien de sterke band met Leuven? De burgemeester van Roeselare staat daar absoluut niet weigerachtig tegenover. "Ik ben al sinds mijn 20ste actief in de politiek en binnenkort word ik 70. Het is stilaan tijd om de scepter door te geven aan de jeugd. Ik sluit zeker niet uit dat ik na mijn politieke carrière naar Leuven verhuis."

Paris s'éveille

Vooral de levendigheid in Leuven oefent een sterke aantrekkingskracht uit op de burgemeester van Leuven. "In Leuven is er enorm veel te beleven. Op cultuurgebied heeft de stad een rijk aanbod van een hoog niveau. Zo kom ik graag in kunstencentrum STUK in de Naamsestraat. STUK brengt bijvoorbeeld vernieuwende dingen inzake film en dans. Leuven is natuurlijk ook een prachtige historische stad met veel mooie gebouwen en pleinen. Ik kuier graag met Chantal door de Leuvense straten. Door de Mechelsestraat bijvoorbeeld. Die straat straalt een warm gevoel uit. Chantal en ik verdwalen graag in de stad.


Voor mij is het mooiste moment van de dag de ochtend als de stad wakker begint te worden. Na een lange uitgaansnacht komt het allemaal een beetje trager op gang. Als je dan vroeg uit de veren bent voor een ochtendwandeling kom je heel wat tegen. Ik moet dan vaak denken aan 'Paris s'éveille' van Jacques Dutronc. Voor mij is Leuven een beetje het Parijs van België. Ook in de levendige universiteitsstad vind je een bijzonder boeiende 'melting pot'. Louvain s'éveille... Ja, ik heb een hart voor Leuven."