"Ik weet wat ouders Merel doormaken"

VLUCHTENDE DOODRIJDER VAN NOAH BLIJFT VOORLOPIG IN CEL VADER SLACHTOFFER REAGEERT

Johan Mortier, de papa van Noah.
Johan Mortier, de papa van Noah.
De Leuvense raadkamer heeft gisteren beslist om Maxim D., de 23-jarige die in augustus de 16-jarige Noah Mortier doodreed en vluchtmisdrijf pleegde, vrij te laten onder voorwaarden. Het Leuvense parket ging echter voor de tweede keer in beroep, en dus blijft Maxim D. voorlopig in de cel. Papa Johan reageert, en denkt ook aan de ouders van de vorige week overleden Merel De Prins (12), die eveneens werd aangereden door een dader die vluchtmisdrijf pleegde.

"Alles is in handen van professionele mensen en juridische instanties. Die mensen weten wel wat ze doen. Ik proef dat mijn omgeving daar ook zo over denkt", klinkt het. Vorige week ging Johan met 25 van Noahs vrienden naar een concert van de Amerikaanse rapper Wiz Khalifa in Vorst Nationaal. "Ik had contact opgenomen met Live Nation om te vragen of het mogelijk was dat Khalifa een nummer aan Noah zou opdragen aangezien hij het muzikale idool van Noah is. En dat heeft hij met zijn nummer 'See you again' ook gedaan. Dat is oorspronkelijk geschreven voor Paul Walker. Khalifa heeft mij zelfs nog een persoonlijke brief bezorgd. Dat heeft mij heel erg aangegrepen", vertelt papa Johan. Toen Johan naar huis reed van het concert, kreeg hij te horen dat de 12-jarige Merel De Prins uit Eppegem overleden was na haar aanrijding in Vilvoorde. Dader Muhammed Aytekin pleegde daarbij ook vluchtmisdrijf, maar gaf zich uiteindelijk toch aan.

Noah Mortier (16).
Baert Marc Noah Mortier (16).

Praten met lotgenoten

"Zoiets grijpt je natuurlijk zwaar aan. Ik heb in dezelfde situatie gezeten en dan komt zo'n bericht dubbel zo hard aan. Vluchtmisdrijf is echt een probleem. Dit had misschien ook voorkomen kunnen worden. Ik weet goed genoeg wat de ouders doormaken. Of ik hen ga bellen? Zij moeten in de eerste plaats de tijd krijgen om dit te verwerken. Misschien dat het later helpt om met lotgenoten te praten", meent Mortier. Maxim D. reed met zijn auto in augustus twee jonge fietsers aan in de Stationsstraat in Haacht en pleegde daarbij vluchtmisdrijf. Noah Mortier (16) uit Keerbergen overleefde het ongeval niet. Zijn vriend Siemen Vander Sande, een jongen van 15 uit Haacht, raakte lichtgewond. Na een dag gaf de dader zich uiteindelijk aan. Hij werd aangehouden voor onopzettelijke doding. In juli 2012 reed de - toen 20-jarige - Maxim D. 's nachts in Keerbergen rond zonder lichten én zonder rijbewijs. Een politiepatrouille zette hem aan de kant en die merkten meteen dat hij te veel gedronken had. Zijn auto was ook niet verzekerd en een gelijkvormigheidsattest kon hij ook al niet voorleggen. Voor dat incident kreeg hij van de Leuvense politierechter anderhalve maand rijverbod en bijna 3.000 euro boete. Eerder kwam hij ook al in opspraak omdat hij tussen 2010 en 2012 cannabis dealde. Of de man bij de dood van Noah te veel gedronken had of te snel reed, is nog steeds niet geweten.

Dader Maxim D.
Vertommen Dader Maxim D.
De brief die rapper Wiz Khalifa, het idool van Noah, aan Johan, Noahs papa, schreef.
Vertommen De brief die rapper Wiz Khalifa, het idool van Noah, aan Johan, Noahs papa, schreef.