"Ik kom gewoon niet meer rond"

PIETER VERLINDEN HOUDT KOFFIETAFEL VOOR LAATSTE DAGEN CAFÉ CUVÉE

Koffietafel voor het einde van Café Cuvée met baas Pieter Verlinden (tweede van rechts).
Vertommen Koffietafel voor het einde van Café Cuvée met baas Pieter Verlinden (tweede van rechts).
Het Leuvense café Cuvée in de Brabançonnestraat stopt er eind deze maand mee. "En dat is echt wel met spijt in het hart", zegt cafébaas Pieter Verlinden (37) die zich door allerlei regels en alsmaar hogere kosten genekt ziet.

Zaterdag nodigde hij iedereen voor een laatste keer uit voor een koffietafel, want de laatste dagen van het gezellige café Cuvée lijken na zes jaar geteld. "Ik kom gewoon niet meer rond", zegt de 37-jarige cafébaas Pieter Verlinden die al heel zijn leven in de horeca werkt. "Het heeft met allerlei kleine factoren te maken. Grondstoffen in België zijn nu eenmaal duurder geworden. Een kist citroenen kostte enkele jaren geleden nog 9 euro, nu betaal ik daar 18 euro voor. Ik heb dat nodig om mijn huisgemaakte icetea te maken, maar ik kan dat niet doorrekenen aan mijn klanten."

Geluidsnormen

Ook de verstrengde wetgeving rond geluidsnormen speelt de cafébaas parten. "In Leuven moet je bijvoorbeeld om en bij de 900 euro betalen voor een decibelmeter als je na 2 uur nog muziek speelt. Je wordt uitgemolken langs alle kanten", zucht Verlinden.

"Het circulatieplan heeft mij ook geen deugd gedaan. Ik had vroeger veel klanten die na hun dansles van de Wijnpers kwamen. Als die nu van Leuven komen, moeten ze al veel moeite doen. Hetzelfde geldt voor mensen die van nog verder moeten komen."

Om een laatste keer café Cuvée te herdenken, organiseerde hij zaterdag voor de laatste keer een feest. Het begon met een koffietafel om 10 uur. "Ik wou eerst nog een doodskist bestellen, maar dat werd geweigerd", zegt Verlinden laconiek. "Ik zie nog weinig toekomst in de cafés. Een vat bier kost meer dan een bak bier. Mensen schrikken daar altijd van, maar het zijn de harde feiten. Het is natuurlijk onmogelijk om alleen met flesjes te werken, want je krijgt geen 180 pinten in een frigo."

Subsidies

Volgens Verlinden zijn er wel een paar oplossingen mogelijk om cafés meer ademruimte te geven. "De overheid zou de horeca moeten subsidiëren op de aankoopprijs. Waarom niet alle flesjes en vaten een speciale capsule geven voor de horeca, anders dan voor particulieren? In Canada is dat al jaren het geval en daar werkt het. Zelf probeer ik kosten te drukken door met studenten en flexi-jobbers te werken. Als ik iemand vast zou aannemen, moet ik al 54 euro per uur draaien om voor die persoon break-even te draaien", zegt Verlinden die nu uitkijkt naar een job in loondienst.

"Het is echt met spijt in het hart, ik heb vandaag nog gehuild. Ik heb hier een fantastische tijd met fantastische mensen beleefd. Er zijn veel cafés die failliet gaan, maar die doen dat in stilte en dat wou ik niet. We zijn nog open tot eind mei en dan is het definitief gedaan."