"Het kan best wat minder 'hoe vettiger hoe prettiger'"

RECTOR SELS WIL REGELS BIJSTELLEN NA KLACHT OVER VUILIGHEID NA STUDENTENDOOP

Een studentendoop in het centrum gaat dikwijls gepaard met heel wat vuiligheid.
Foto Vertommen Een studentendoop in het centrum gaat dikwijls gepaard met heel wat vuiligheid.
Gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) is niet te spreken over de doopactiviteiten die zich zopas afspeelden aan het Pauscollege. "Ik kan best iets verdragen, maar blijkbaar is het motto de laatste jaren 'hoe vettiger hoe prettiger' geworden. Een beetje meer respect voor de publieke ruimte zou wel mogen", klinkt het. Rector Luc Sels wil de afspraken met de studentenkringen nu bijstellen.

Studentendopen kennen een lange geschiedenis in Leuven en behoren tot een traditie die niet verloren mag gaan. Gemeenteraadslid Luc Ponsaerts is het daar volmondig mee eens, maar wat hij deze week onder ogen kreeg, had de Open Vld'er naar eigen zeggen nooit eerder gezien. "Ik woon al 27 jaar in een appartement in de onmiddellijke omgeving van college De Valk en het Pauscollege. Een prachtig stukje Leuven, maar wat ik deze week te zien kreeg, is nooit eerder vertoond", klinkt het. "Het centrum van de stad werd ingepalmd door honderden studenten die vonden dat ze absoluut moesten worden gedoopt. Dat men dergelijke 'tradities' in stand wil houden in deze 'nieuwe' tijden' is mij steeds een raadsel geweest, maar ik gun iedereen zijn of haar vrijheid en blijheid. Het tafereel dat ik deze week zag, maakte me echter erg boos. Op verschillende plaatsen lieten jongeren zich vernederen door doopmeesters die blijkbaar het motto 'hoe vettiger, hoe prettiger' hanteren. En dat het 'vettig' was kon je de ochtend erop duidelijk merken..."

Weinig eerbied voor publiek domein

Ponsaerts liet het er niet bij en kroop in zijn pen om kersvers rector Luc Sels op de hoogte te brengen. "Kijk, ik ben fier op onze stad en ik ben trots dat wij een universiteit van wereldklasse mogen huisvesten. Als bewoner van het centrum heb ik ook geleerd om mij niet al te snel te ergeren. We zijn allemaal jong geweest, maar het gebrek aan respect voor de publieke ruimte waarvan ik getuige was, kan niet door de beugel. Waar is het respect voor de mensen die in Leuven wonen? Het lijkt mij evident dat de universitaire overheid zich distantieert van dergelijk gedrag en dit ook duidelijk maakt aan haar studenten."


Rector Luc Sels verblijft momenteel in India, maar kreeg de foto's van Luc Ponsaerts van het dooptafereel aan het Pauscollege toch onder ogen. Sels reageerde meteen en stuurde het gemeenteraadslid van Open Vld een e-mail vanuit Delhi.


"Ik ben ook een van die gelukkige inwoners en begrijp dan ook goed uw bezorgdheid. We hebben duidelijke afspraken met de studentenkringen, ook wat de dopen betreft. Blijkbaar moeten we die afspraken echter toch nog wat bijstellen want dit getuigt inderdaad van weinig eerbied voor het publieke domein. Ik zal dit bij thuiskomst verder opvolgen met de verantwoordelijken van de Leuvense studentenwerking."

Niet tegen verbod op studentendopen

Luc Ponsaerts is alvast blij dat de kwestie op de agenda van de universitaire overheid staat, al pleit hij zeker niet voor een verbod op dopen. "Absoluut niet. Ik ben tegen een verbod. Wat mij betreft laat iedereen zich dopen als hij of zij dat wil. Het enige wat ik vraag is respect voor de inwoners van de stad en respect voor de publieke ruimte. Maar het kan best allemaal wat properder, lijkt mij."