"Gemis is alleen feller geworden"

5 JAAR NA BUSRAMP SIERRE: SINT-LAMBERTUSSCHOOL HERDENKT SLACHTOFFERS

De leerlingen, ouders en leerkrachten van de Sint-Lambertusschool staan in een kring op het kerkplein van Heverlee.
Vertommen De leerlingen, ouders en leerkrachten van de Sint-Lambertusschool staan in een kring op het kerkplein van Heverlee.
De busramp in het Zwitserse Sierre laat nog altijd diepe wonden na bij de leerlingen en leerkrachten van de Sint-Lambertusschool. Dat bleek gisterenochtend tijdens een kort en ingetogen herdenkingsmoment op het kerkplein in Heverlee. In het bijzijn van ouders en vrienden vormden alle kinderen van de school een grote cirkel en lieten ze 28 witte ballonnen op als teken van hoop en eerbetoon aan de slachtoffers.

Komende maandag is het dag op dag 5 jaar geleden dat de busramp in Sierre plaatsvond waarbij 28 slachtoffers het leven lieten. De Sint-Lambertusschool uit Heverlee verloor toen in één klap zeven leerlingen, een leerkracht en een begeleidster en dat verlies wekt nog steeds heel wat emoties op. Dat was gisterenochtend omstreeks 9 uur duidelijk te merken op het kerkplein in Heverlee waar de toenmalige klasgenoten en zo'n 50-tal familieleden en vrienden van de slachtoffers verzamelden voor een sereen bezinningsmoment. Alle leerlingen van de school troepten samen op het grasplein om er één grote cirkel te vormen. Er werden kaarsjes neergelegd aan het herdenkingsmonument naast de kerk terwijl juf Margriet, destijds directeur ad interim, een emotionele speech had voorbereid.


"Lieve ouders, broers, zussen en klasgenoten uit het zesde leerjaar van meester Frank. We zullen Sarah, Joaquin, Victor, Clara, Sebastian, Sonya, Bavo, meester Frank en begeleidster Monique nooit vergeten. Jullie zijn voor altijd in onze gedachten, want we hadden jullie nog zoveel willen vragen en vertellen", sprak de juf met trillende stem.

28 witte ballonnen worden opgelaten, eentje voor elk slachtoffer.
Vertommen 28 witte ballonnen worden opgelaten, eentje voor elk slachtoffer.

28 witte ballonnen

"Het gemis is na 5 jaar zeker niet verminderd, integendeel. Weet gewoon dat we zielsveel van jullie houden en dat we voor altijd met elkaar verbonden zullen zijn." Na de korte speech weerklonk het in 2016 bekroonde gedicht van Bette Westera. De woorden 'Altijd, overal. Ik mis je kleren in de kast, je broeken en je trui. Ik mis je geur; ik mis je stem, ik mis je boze bui' vertaalden perfect de waaier van emoties die voelbaar waren tijdens de herdenking. Nadien lieten zowel ouders als leerlingen 28 witte ballonnen op, eentje voor elk slachtoffer, en bliezen de kinderen zeepbellen de lucht in.


Ook Leuvens deken Dirk De Gendt kwam zijn medeleven betuigen. Hij was nog steeds diep onder de indruk van de herdenkingsmis die donderdagavond plaatsvond in intieme kring in de Sint-Lambertuskerk. "Hoewel de mis in beperkte kring werd gehouden, moesten er toch heel wat mensen blijven rechtstaan. Het toont aan dat de hele gemeenschap hier in Heverlee nog steeds veel verdriet heeft om de slachtoffers, maar dat ze dit leed ook samen willen dragen", aldus De Gendt.

Aan het herdenkingsmonument worden kaarsjes gezet.
Vertommen Aan het herdenkingsmonument worden kaarsjes gezet.

Pijn is niet minder

"Ik heb tijdens de mis ook even verwezen naar het busongeval van afgelopen zondag, toen een 50-tal jongeren, waaronder ook tieners uit Heverlee, op het nippertje aan een gelijkaardig scenario zijn ontsnapt. Op zo'n momenten worden alle wonden meteen weer opengereten. Zeker ook bij de klasgenoten die het ongeval in Sierre wel overleefd hebben. Ondertussen zijn ze allemaal jongvolwassenen geworden, maar zij zijn mij komen vertellen dat hun hart bij elk nieuws over een busramp weer een beetje meer in elkaar krimpt. Ook voor de ouders, voor wie het onnatuurlijk blijft om hun kind op zo'n jonge leeftijd te verliezen, is de pijn in de loop der jaren zeker niet verminderd. Deze tragedie zal nooit vergeten worden, maar het is belangrijk dat we zo'n herdenkingsmoment als vandaag (gisteren, red.) blijven organiseren, om bij elkaar de nodige troost en hoop te vinden."