“Ecologisch horecabeleid is belangrijk”

sp.a ziet ook uitdagingen voor meer toegankelijke horeca

sp.a-kandidaten Mattias Langens en Lothe Ramakers gaan voor een bruisende en ecologische horeca. “Dat kan perfect samen gaan. Kijk maar naar project Duurzame horeca Muntstraat”, klinkt het. “We moeten streven naar een win-win-situatie. Ook meer toegankelijkheid verdient onze verhoogde aandacht in het horecabeleid.”
Mattias Langens en Lothe Ramakers gaan voor een groenere horeca.
Vertommen Mattias Langens en Lothe Ramakers gaan voor een groenere horeca.

De Leuvense horeca moet evolueren naar een ecologische horeca. Dat zeggen Mattias Langens en Lothe Ramakers van sp.a. De socialistische kandidaten stelden gisteren hun recept voor om de Leuvense horeca met een doordacht horecabeleidsplan naar een economisch bloeiende toekomst te leiden zonder het ecologische aspect uit het oog te verliezen. “De Leuvense horecazaken laten onze stad bruisen en zijn economisch een belangrijke sector in Leuven”, zegt Lothe Ramakers, zelf de wederhelft van cafébaas Mike Naert van café Sport op het Martelarenplein. “De Leuvense horeca doet het ook goed met een divers aanbod waar zowel Leuvenaars als toeristen zich thuis kunnen voelen. Maar er zijn wel enkele belangrijke uitdagingen die we in de toekomst moeten aanpakken.”

Mattias Langens, kandidaat voor sp.a en uitbater van De Farao en Den Brosser op de Oude Markt, stelt dat een ecologisch horecabeleid kan leiden tot een win-win-situatie. “Energiebesparende maatregelen in een horecazaak moeten door de stad gestimuleerd worden zodat we én het verbruik én de kosten kunnen laten dalen. Ook willen we meer handelaars overtuigen om samen een groepsaankoop te doen voor groene energie. Het doel is eenvoudig: minder betalen en een groener verbruik. De horecacoach kan een belangrijke rol spelen in dat verhaal door uitbaters van horecazaken te informeren over LED-lampen, dimmers, bewegingssensors, beglazing, hoogrendementsketels en isolatie.”

Project Duurzame Horeca Muntstraat is een goed voorbeeld

Mattias Langens, sp.a-kandidaat en uitbater van De Farao en Den Brosser

sp.a ziet een mooi voorbeeld in project Duurzame Horeca Muntstraat. “De uitbaters van de zaken in de Muntstraat hebben bewezen dat je veel energie kan besparen, zelfs zonder grote investeringen. Door het monitoren en analyseren van hun energieverbruik konden de uitbaters aan de slag met concrete laagdrempelige acties. Dat is de juiste weg”, klinkt het.

Lothe Ramakers wil tot slot werk maken van meer toegankelijkheid in de Leuvense horeca. “Als voorzitter van de commissie Gelijke Kansen word ik wel eens aangesproken door mensen die door hun fysieke beperking problemen ervaren in bepaalde cafés en restaurants. Dat heeft meestal niets te maken met onwil van de uitbaters maar wel met de ligging en/of de structuur van het horecapand. Trapjes blijven vaak een obstakel. De dienst Toegankelijkheid van de stad Leuven moet ondersteunende maatregelen blijven nemen zoals de promotie van hellingen. Een goed overleg tussen het stadsbestuur en de horeca zijn cruciaal. Zo moet het ook mogelijk zijn om op een doordachte manier te gaan werken met herbruikbare bekers op evenementen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.