“Echte hersenen. Supervet!” KU Leuven absoluut niet opgezet met ‘bezoekje’ van urban explorers in verlaten gebouw

“Niet enkel gevaarlijk, maar simpelweg inbraak”

Geen inbraak, want de deur stond open? Daar is de KU Leuven het niet mee eens.
Screenshots Geen inbraak, want de deur stond open? Daar is de KU Leuven het niet mee eens.
De Leuvense universiteit onderzoekt op welke manier de verlaten gebouwen op de Hertogensite beter bewaakt kunnen worden in de toekomst. Rechtstreekse aanleiding is een video die twee ‘urban explorers’  zondag publiceerden op het internet. Zij vonden onder meer hersenen en skeletten die vroeger werden gebruikt in de opleiding geneeskunde.

Twee jongeren uit Nederland brachten onlangs een bezoekje aan een verlaten gebouw van de KU Leuven op de Hertogensite in de studentenstad. Die ondergaat momenteel een transformatie, heel wat gebouwen zullen sneuvelen voor nieuwe gebouwen. 

Inbraak

In een video van een kwartier tonen de jongens wat ze allemaal aantreffen in het pand. Van echte hersenen op sterk water tot skeletten en scalpels om te opereren… de urban explorers omschrijven hun ‘illegaal’ bezoek op de Hertogensite als “supervet”. De jongeren moesten niet eens inbreken. De deur stond gewoon open. 

Bij de Leuvense universiteit wordt er niet gelachen met de video van ‘Urbex Explore’ en ‘Serious Urbex’. “Inbraak, want ze hebben geen toestemming gevraagd”, zegt Jef Arnout van Biomedische Wetenschappen. Laat staan dat er toestemming is om er een video van een kwartier over te publiceren op het internet die mogelijk andere mensen op slechte ideeën kan brengen.

In het gebouw kregen studenten vroeger les over de medische wetenschap. Vandaar uiteraard de schat aan geneeskundige voorwerpen.
Screenshot In het gebouw kregen studenten vroeger les over de medische wetenschap. Vandaar uiteraard de schat aan geneeskundige voorwerpen.

“Nog nooit gezien”

Arnout bevestigt dat de deur weliswaar open was, maar dat is niet onlogisch gezien sommige lokalen in het gebouw nog worden gebruikt. Al zou de deur buiten de werkuren wel afgesloten moeten zijn. 

Het bewuste gebouw waar de Nederlanders binnendrongen, krijgt op termijn een herbestemming en werd vroeger gebruikt om studenten geneeskunde op te leiden. Vandaar uiteraard de schat aan medische voorwerpen die de urban explorers –die liever onbekend blijven- vonden in het gebouw. “Nog nooit gezien”, aldus het enthousiaste duo dat speciaal van Eindhoven naar Leuven afzakte voor de video.

Screenshot

Niet zonder gevaar

‘Urban exploring’ is kort uitgelegd een fenomeen dat alsmaar populairder wordt en tot doel heeft om verlaten gebouwen of sites te bezoeken. Meestal wordt het bezoek ook in beeld gebracht met foto’s en/of een video die vervolgens op het internet belanden. 

De hype is evenwel niet zonder gevaar, zo laat ook de Leuvense politie optekenen na het bezoek van het Nederlandse duo aan het oude gebouw. “Er is wel degelijk een gevaar verbonden aan dergelijke bezoeken. Je kan onmogelijk inschatten in welke staat het gebouw zich bevindt en een ongeluk is dan heel snel gebeurd”, klinkt het.

Screenshot

Meer beveiliging

De KU Leuven bevestigt dat er nog veel medische objecten en toestellen te vinden zijn in het gebouw, maar die liggen er met een reden. Het is immers de bedoeling om een deel van de objecten op te nemen in de museumcollectie van HistarUZ. 

In afwachting daarvan bekijkt de universiteit op welke manier het oude en verlaten gebouwen beter kan beveiligen. Ze wil via meer beveiliging voorkomen dat er ongevallen gebeuren met al te nieuwsgierige urban explorers. Bovendien moet er alles aan gedaan worden om te voorkomen dat er waardevolle objecten worden gestolen die op termijn in de collectie van HistarUZ terecht zullen komen.

Vertommen14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nikita Vanzon

  Dit is veen urbex! Urbex is een pand wat al leeg is en niet meer gebruikt wordt! Dus eigenlijk aan de natuur wordt overgedragen, ook vind ik het een raar verhaal ze zijn daar namelijk in het wekend geweest! En wat ook zo raar is ze willen niet zeggen wie ze zijn maar sturen wel hun filmpje zelf naar de krant en als je even veder kijkt stelen ze hun eigen gewoon voor in een van hun andere filmpjes naar dit is geen urbex en zou het ook geen inbraak willen noemen

 • joannes Roderigas

  dat mag tegenwoordig toch, zie maar naar animal right, Gaya en dergelijke, is toch normaal.

 • Peter Berg

  Om inbraak te zijn moet je niet iets breken. Je toegang verschaffen tot een woning/labo of wat dan ook zonder toestemming is inbraak. Wat mij het meest tegen de borst stoot is dat mensen die hun lichaam aan de wetenschap hebben gegeven (in dit geval hun hersenen), daar liggen te verstoffen dus weinig respect van de KUL uit !

 • raf peeters

  Niet meer dan een reportage die een reporter ook had kunnen maken ,niks speciaal. Inbraak ,niet als de deur open staat ,was gebroken om binnen te komen is er niks. Onbevoegd betreden van gebouw is eender van toepassing,maar dan moet er al een bord op de toegang staan "Niet betreden door onbevoegden"staat er ook niet.

 • lodewijk maesen

  och de jongens hebben weer wat extra volgers op instagram en de KULeuven is altijd zeer tolerant dacht ik...alles kan ...maar...niet als ze er zelf last van hebben..