"Dit is zeker geen stap terug"

TOPKOK KWINTEN DE PAEPE VERLAAT TRENTE VOOR DE KROON IN NEERIJSE

Kwinten De Paepe (tweede van links) met voorts van links naar rechts vennoot Peter Delvaux, kok Wim Dierckx en brouwer Hubert Decoster. De topkok wil zich ook meer met bier bezighouden.
VPL Kwinten De Paepe (tweede van links) met voorts van links naar rechts vennoot Peter Delvaux, kok Wim Dierckx en brouwer Hubert Decoster. De topkok wil zich ook meer met bier bezighouden.
Als je eerste Michelin-ster volgens velen om de hoek loert, dan ruil je je culinaire restaurant niet voor een brasserie. Maar laat dat nu net zijn wat de Leuvense topkok Kwinten De Paepe wél doet. Hij liet zijn zaak Trente over en trok naar brouwhuis De Kroon in Neerijse.

De Paepe begon negen jaar geleden met zijn restaurant Trente en in geen tijd werkte hij zich op tot een van de bekendste koks van Leuven. In 2011 werd hij door GaultMillau verkozen tot 'Jonge Vlaamse Topchef' en elk jaar greep hij net naast een Michelin-ster. Heel Leuven ging ervan uit dat het een kwestie van tijd was voor De Paepe die ook daadwerkelijk zou binnenhalen, maar daar wachtte hij dus niet op. Onlangs liet hij Trente over aan het personeel en trok hij andere horizonten tegemoet, meer bepaald De Kroon in Neerijse.


"Voor alle duidelijkheid: ik ben niet uit frustratie of in ruzie vertrokken", zegt Kwinten. "Maar na negen jaar wilde ik iets anders. Ik wist dat Trente in goede handen was en dat maakte het gemakkelijker om afscheid te nemen. Vier van mijn vroegere personeelsleden zetten de zaak namelijk voort. En met twee van hen, Bart en David, werkte ik al veertien jaar samen. Ik weet dus dat ze het even goed als vroeger zullen doen, hopelijk zelfs nog beter."


De Paepe trok vorige maand met al zijn bagage en kennis richting Neerijse, waar vorig jaar brouwerij en horecazaak De Kroon opende. "Ik had vroeger al regelmatig contact met de familie Delvaux (die de brouwerij opende, red.)", vervolgt De Paepe. "Zowel privé als professioneel kwam ik vaak in de zaak. Professioneel omdat ik er enkele evenementen gedaan heb (De Paepe heeft ook een traiteurbedrijfje, red.). Uiteindelijk heeft de familie me zelf gevraagd om als vennoot mee in de zaak te stappen."


Dat deed De Paepe met veel plezier. "Ik was altijd al geïnteresseerd in bier en het proces van bier brouwen", legt hij uit. "Ik vond het dan ook heel fijn dat ze me vroegen om me deels bezig te houden met het commerciële aspect rond de brouwerij. Het brouwen zelf, daar zijn andere mensen voor. Mensen met veertig jaar ervaring, trouwens. Daar kan ik me niet mee meten (lacht). Maar ik wil het wel heel graag leren. En eerlijk: De Kroon brouwt het beste bier ter wereld. In Leuven kan je onze Delvaux trouwens ook proeven in Kokoon, Bar Louis en Commerce. En vanaf morgen (vandaag, red.) kan je bij ons terecht voor het nieuwe brouwsel."

Simpele gerechten

Naast de brouwerij houdt De Paepe zich ook bezig met de keuken van brasserie De Kroon. "Samen met Wim Dierckx: hij stond het voorbije jaar al in de zaak", vervolgt De Paepe. "Eigenlijk zetten we zijn keuken gewoon verder en we zien wel hoe het evolueert. Het blijft alleszins een brasseriekeuken: goed en degelijk eten voor een schappelijke prijs. Helemaal anders dan in Trente, richt ik me nu veel meer op simpele gerechten. Maar ik zie dat niet als een stap terug. Je kan ook creatief zijn met dagelijkse kost. Balletjes in tomatensaus kan je overal krijgen, maar net daarom moet je het gerecht perfect bereiden, zodat mensen er voor terugkeren. Eigenlijk begint alles in een keuken bij de basis."


De Paepe keert Leuven ook niet de rug toe. Zo zal hij actief blijven bij evenementen en bij het handelsgebeuren in de Muntstraat. Meer informatie via www.brouwerijdekroon.be.