"Deze keer staan beelden online. Want ik ben het kótsbeu"

SLAGERIJ DE KAPBLOK KRIJGT VOOR VIJFDE KEER INBREKERS OVER DE VLOER

Erwin Mertens in zijn slagerij De Kapblok.
Vertommen Erwin Mertens in zijn slagerij De Kapblok.
Slagerij De Kapblok in Heverlee heeft voor de vijfde keer op een jaar tijd inbrekers over de vloer gekregen. Twee dieven kwamen langs het dak binnen, maar moesten gaan lopen toen het alarm afging. De politie en Securitas konden de daders niet opsporen. Erwin Mertens, verkozen tot beste slager van België, is het grondig beu. Daarom zette hij de camerabeelden, mét duidelijk herkenbare gezichten, op Facebook.

"Vijf keer op één jaar tijd: dat is er gewoon los over. Drie keer hebben ze ingebroken, waarvan twee pogingen, één keer hebben ze een wisseltruc uitgehaald en een andere keer hebben ze een diefstal gepleegd. Ik begin het grondig beu te geraken. Daarom heb ik de beelden van de bewakingscamera online geplaatst. Zo kan ik die inbrekers tenminste te kijk zetten. Ik wéét dat ik dat eigenlijk niet mag, maar ik doe het toch. Gewoon omdat ik het kotsbeu ben", klinkt het bij Erwin Mertens, die door de Landsbond der Beenhouwers tot Eerste Beenhouwer van België in de Meesterschapwedstrijd werd gekroond voor onder meer zijn gedroogde ham en zwarte pensen. Ditmaal sloegen de inbrekers maandagavond om 22.05 uur toe.


"Ze namen een ladder die hier aan het naburige huis stond en kwamen binnen via het dak. Toen dat gebeurde, ging het alarm onmiddellijk af. Die twee mannen hadden geen andere optie dan vluchten", vertelt Mertens.


Dat deed het tweetal dan ook. De Leuvense politie en Securitas waren allebei erg snel ter plaatse, maar konden de twee dieven niet meer klissen.


"Een erg spijtige zaak. Zo'n mensen verdienen het gewoon om tegen de lamp te lopen. Ik snap trouwens ook niet wat die inbrekers hier altijd komen doen? Hier is praktisch nooit geld te vinden, aangezien 90% van de klanten met Bancontact betaalt. Tegenwoordig is dat toch bijna in elke winkel zo? Als ze inbreken, heb ik eigenlijk alleen maar braakschade. Het is niet leuk om vast te stellen dat ze wéér eens geprobeerd hebben om in mijn zaak in te breken. Hier hangen trouwens acht camera's en ben om 22 uur 's avonds meestal nog in de zaak om de boekhouding te doen", zegt Mertens.

Op de beelden die op Facebook staan, zien we hoe een man de slagerij binnendringt.
Vertommen Op de beelden die op Facebook staan, zien we hoe een man de slagerij binnendringt.

Doodmoe

Uitzonderlijk was dat maandagavond niet het geval. "Was ik niet doodmoe geweest, had ik ze vermoedelijk zelf betrapt. Maar ik begrijp dus eerlijk gezegd niet wat die inbrekers hier komen doen? Ik dacht dat ze iets slimmer waren", meent Mertens, die één van de inbrekers van maandagavond herkende.


"Twee weken geleden heeft hier iemand betaalt met een valse Visakaart. Hij had een Franstalige compagnon bij en hij is duidelijk te herkennen op beide beelden. Hopelijk kan de politie hem binnenkort klissen. Zo krijgt hij misschien toch nog zijn straf", besluit Mertens.