"Brand abdij Vlierbeek aangestoken"

TWEEDE KEER IN TWEE MAANDEN TIJD DAT HISTORISCH PAND OPGAAT IN VLAMMEN

De brandweer van Leuven is in de nacht van dinsdag op woensdag uitgerukt nadat buurtbewoners vlammen hadden opgemerkt aan twee gebouwen op de site van de abdij van Vlierbeek. De branddeskundige vermoedt kwaad opzet. Het voorval doet schepen Dirk Vansina terugdenken aan twee maanden geleden, toen ook een historisch gebouw van de Molens van Orshoven uitbrandde. "Misschien heeft dezelfde dader opnieuw toegeslagen..."

Een buurtbewoner belde rond 0.30 uur de Leuvense brandweer. Hij had vlammen opgemerkt uit twee gebouwen die niet aan elkaar grensden. "Ik zag rook uit de zogeheten 'zaal 6' en uit de achtergelegen boerderij komen. Er kwamen heel wat serieuze vlammen uit het dak daar. Op dat ogenblik was het ook niet duidelijk of er mensen binnen waren in het gebouw. Achteraf bleek dat gelukkig niet het geval te zijn. Omdat er zo'n honderd meter van elkaar twee brandhaarden gevonden werden, is de politie ons komen vragen of wij geen verdachte personen hadden gezien", klinkt het bij een klant van café De Rozenkrans, dat net zoals de twee getroffen gebouwen op het grondgebied van de abdij van Vlierbeek ligt.

Het was een erg stevige brand. Na een halfuur had de brandweer het vuur onder controle, maar ze moesten nog nablussen tot 5.30 uur. De politie bleef in die tussentijd ter plaatse om de site te bewaken tot er een deskundige van het parket ter plaatse kwam. De brandweer kwam woensdagvoormiddag nog ter plaatse om na te blussen. Zij werden bijgestaan door politie en het gerechtelijk labo, dat een sporenonderzoek uitvoerde. "Omdat er sprake is van twee verschillende brandhaarden, die meer dan honderd meter uit elkaar liggen, vermoedt de branddeskundige dat er kwaad opzet in het spel is", vertelt Stephanie Vanthienen van het parket. De recherche zet het onderzoek verder. "Tot op heden hebben wij geen enkele aanwijzing naar een mogelijke dader", klinkt het bij Marc Vranckx, woordvoerder van de Leuvense politie. De twee gebouwen die getroffen werden zijn het 'Oude Abtskwartier' en het 'Nieuwe Abtskwartier'. Het eerste deed op dit moment dienst als kantoor voor architectenbureau 'Studio Roma'. "Dat deel van het gebouw bleef gelukkig gevrijwaard, maar aan het wagenhuis zelf is een pak meer schade vastgesteld. Dat gebouw stond al op de renovatielijst en zal nu zeker gerenoveerd moeten worden. Daar hebben wij het dak van de schuur moeten openbreken om goed te kunnen nablussen. Binnen in de schuur stond heel wat houten meubilair zoals stoelen en tafels. Dat heeft de brand wel wat versneld", vertelt kapitein Gijzen van de Leuvense brandweer.

Het 'Oude Abtskwartier', dat deels door de Chiro van Vlierbeek gebruikt wordt, zal wél terug gebruikt kunnen worden, al is er voorlopig erg veel water- en rookschade.

Instortingsgevaar

"Daar mag de Chiro wel terug binnen. Uit het wagenhuis moeten ze voorlopig wegblijven, want daar is instortingsgevaar. Daarom hebben wij er dranghekkens rond geplaatst", geeft kapitein Gijzen mee. De twee gebouwen werden vroeger bewoond door bekend staatsman Joris Helleputte (1852-1925), medestichter van de Belgische Boerenbond en promotor van de neogotiek in België. Hij woonde tot 1914 in het Nieuwe Abtskwartier. Zijn hovenier en koetsier bewoonden het Oude Abtskwartier, waar nu kantoren zijn ingericht voor de architecten van 'Studio Roma'. Op dit moment zijn de getroffen gebouwen eigendom van de kerkfabriek.

Zelfde dader(s)?

Zo'n twee maanden geleden brandde een gebouw af dat deel uitmaakte van de Molens van Orshoven, aan de Vaartkom. Daar werd nooit bewezen dat het om brandstichting ging, maar schepen van Onroerend Erfgoed Dirk Vansina (CD&V) ziet een verband. "Omdat dit gebouw zo goed als volledig uitbrandde, kon men niet vaststellen of het om brandstichting ging. Maar alles lijkt erop dat dit het geval was. Vermoedelijk heeft dezelfde dader hier ook toegeslagen", meent Vansina.

De brandweer controleert het Oud Abtskwartier, een van de twee getroffen gebouwen.
Andreas De Prycker De brandweer controleert het Oud Abtskwartier, een van de twee getroffen gebouwen.
De brandweer rukt uit naar het Nieuwe Abtskwartier.
Andreas De Prycker De brandweer rukt uit naar het Nieuwe Abtskwartier.
De politie kwam de ochtend na de brand ter plaatse om de schade te bekijken.
Andreas De Prycker De politie kwam de ochtend na de brand ter plaatse om de schade te bekijken.